Trängsel på flygplatsen i Frankfurt. Foto: Michael Probst/Scanpix.

EU vill öppna gräddfil på storflygplatser

EU-kommissionen vill ändra på reglerna för hur många tillstånd för antalet starter och landningar, så kallade slot-tider, som flygbolag ska ha på Europas stora flygplatser. Förslaget är ett direkt resultat av den ekonomiska krisen och diskuteras under måndagen av EU:s transportministrar i Bryssel.

Men Sveriges infrastrukturminister Åsa Torstensson säger nej.

– Vi ska inte ha den typen av undantag, utan slot-tiderna ska vara tillgängliga om man inte använder dem, säger Åsa Torstensson.

Varför går regeringen mot det här?

– Därför att jag tror att det kan finnas flygbolag som har idéer om hur man kan använda fria slot-tider på ett sätt som de, som idag har dem, inte vill eller engagerar sig i.

Åsa Torstensson säger alltså nej till EU-kommissionens förslag, som går ut på att flygbolag inte ska behöva förlora sina tillstånd för start och landning bara för att det är ekonomisk kris. Stora flygbolag har enligt vad Ekot erfar uppvaktat EU-kommissionen i frågan. Och nu vill kommissionen att de tillstånd flygbolagen har nu ska gälla även för sommartrafiken år 2010.

Dagens regler innebär att antalet så kallade slottar, alltså tillstånd för start och landning, avgörs av antalet tillstånd ett bolag haft ett år tidigare.

Eftersom årets sommartrafik väntas minska kraftigt på grund av den globala ekonomiska krisen vill EU-kommissionen att sommartrafiken i år inte ska räknas.

Förslagen innebär en fördel för de stora flygbolagen. I Sverige handlar det om bolag som trafikerar Arlanda och Bromma. De som kan förlora på förslaget är nya bolag som får det extra svårt med att få tider för start och landning på de stora flygplatserna.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".