Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya regler ska stärka rättsäkerheten

Publicerat lördag 28 mars 2009 kl 12.22
Vill använda modernare metoder. Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix.

Polisen måste förändra sina arbetsmetoder för att förbättra rättssäkerheten för misstänkta brottslingar, tycker justitieminister Beatrice Ask. Hon vill ha regler för vilka fakta ur en förundersökning som polis och åklagare måste lägga fram till en rättegång, och startar nu en utredning om det.

– Risken är stor att det är något som man utelämnar och det är lättare att det blir fel om det inte finns en anvisning om vd som gäller och där kan vi kanske göra moderniseringar som stärker rättsäkerheten och det är viktigt, säger Beatrice Ask.

Svensk polis har ibland fått kritik för att viktiga fakta försvinner när en förundersökning läggs fram för rätten. Tanken är att bara det ointressanta ska tas bort för att göra mängden information mer hanterlig, men ofta uppstår det diskussioner om vad som egentligen har plockats bort. Nu vill alltså justitieministern se om reglerna kan göras så tydliga att innehållet i den så kallade slasken inte kan ifrågasättas.

Det finns fler exempel i utredningen som handlar om polisens objektivitet. I reglerna för hur en förundersökning ska göras står det till exempel tydligt att polisen ska vara objektiv och ta fram alla fakta i ett fall, även sådana fakta som talar mot att den som polisen misstänker verkligen är skyldig. Men när det gäller tiden före och efter förundersökningen finns det inga såna regler. Även här tror Beatrice Ask att det kan behövas tydligare regler i framtiden.

– Idag kan man fundera över hur objektivt man spanar eller agerar efter en förundersökning och det är nog rätt viktigt att man gör det. Rättsväsendet måste betrakta en människa som oskyldig till motsatsen bevisas och då måste för och emot alltid finnas med i hela linjen.

Enligt justitieministern handlar det om att säkerställa rättssäkerhet och effektivitet. Ingenting ska lämnas åt slumpen eller åt den enskilda polisens godtycke. Därför bör också fler förhör bandas, enligt Beatrice Ask.

– Väldigt mycket mera kommer med om man har en upptagning än om man bara har det nedskrivna protokollet. Vi behöver använda modern teknik också i rättsväsendet. Vi gör det på många andra områden och här finns det en lucka som vi kanske skulle kunna täppa till.

– Att lyssna på någon som berättar och höra hur frågorna ställs säger mycket mer än att läsa om det och då bör det finnas regler för när det sker och om man sparar en sådan upptagning, säger justitieminister Beatrice Ask.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".