Tyskland

Järnvägsbolag snokar i anställdas e-post

Det statliga tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn skakas av en dataskandal. Bolagets ledning har under flera år och i stor skala kontrollerat de anställdas e-posttrafik i jakt på läckor till exempelvis journalister.

150 000 e-postmeddelanden om dagen har hemligen granskats av die Bahns ledning. Och har reportrar på ledande tyska tidningar varit mottagare eller avsändare, då har datasystemet sorterat ut breven.

Även medhjälpare till en parlamentsledamot som gjort sig känd för sin kritik mot Bahnledningen ska ha fastnat i granskningen. Och under en lokförarstrejk ifjol ska bolaget till och med ha raderat meddelanden mellan facket och de strejkande.

De här uppgifterna avslöjas av en utredning som bolagets egen styrelse låtit göra. Utredarnas uppdrag var att ta reda på fakta i en tidigare dataskandal, som ännu inte är uppklarad, där die Bahns ledning undersökte adress och bankkontouppgifter för alla anställda, för att se vilka av dem som hade kontakt med leverantörer till die Bahn och på så vis komma åt korruption.

Och så trillade utredarna alltså över ytterligare en dataövervakning av de anställda.

Chefen för järnvägsbolaget, Harmut Mehdorn, har hittills sagt sig vara ovetande om bägge övervakningsprojekten. Han har pekat på underlydande som skulle ha haft ansvaret. Han har också sagt att övervakningen varit laglig. På den punkten har arbetsrättsjurister en annan uppfattning.

Järnvägsfacken och många politiker kräver nu Bahn-chefens avgång. Hittills har han haft stöd från förbundskansler Angela Merkel. Hon har ännu inte yttrat sig om den här senaste skandalen.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".