Tjeckisk kris kan påverka EU:s utvidgning

EU:s utrikesministrar avslutade idag sitt möte i Tjeckien. Över hela mötet vilade mörka moln på grund av den tjeckiska regeringskrisen som kan påverka när unionen kan ta in nya länder. Men utrikesminister Carl Bildt är angelägen att tidpunkten inte ska skjutas upp.

– Vi kan inte straffa Balkanländerna för att det är tumult i andra europeiska länder.

Under den lugna ytan i idyllen här i södra Tjeckien, där EU:s utrikesministrar mötts, finns en hel del oro. Tjeckien, som bär unionens ledartröja, har kastats in i en svår regeringskris.

Det kan göra att Tjeckien förhalar att godkänna Lissabonfördraget. Vilket i sin tur kan komma att påverka tidpunkten för när EU tar in nya medlemmar. Det finns alltså en stor osäkerhet på flera plan i EU idag. Hur stora problem orsakar då den tjeckiska regeringskrisen?

– Det återstår att se. Jag tror nog att Tjeckien kommer att ratificedra Lissabonfördraget, även om det är lite inrikespolitiskt tumult som inte har med detta att göra. Så jag tror att man kommer att klara av det.

I vilket fall som helst kommer EU att fortsätta ta in nya länder, sa Carl Bildt.

– Förr eller senare måste utvidgningsprocessen komma igång i alla fall.

Men nog kan Tjeckien fördröja det hela och kanske ställa till med stora problem?

– Det kan säkert fördröja. Men vi ska inte glömma att det finns tid. Det är tidigast i oktober, som jag förstår, som irländarna kommer att ha sin folkomröstning så intill dess finns det tid i alla fall.

Regeringskrisen har också varit uppe vid helgens utrikesministermöte.

– Vi fick från vår tjeckiske kollega igår en föredragning om hur läget är. En regeringskris är en regeringskris och det är klart att det finns osäkra komponenter i detta. Men jag tycker att det finns anledning att utgå från att de kommer att klara av att fullfölja ordförandeskapet i alla fall, även om det sker under visst tjeckiskt inrikespolitiskt tumult, och rimliga förhoppningar om att de kommer att ratificedra Lissabonfördraget.

Efter att EU-ministrarnas möte avslutats rapporterade den tjeckiska nyhetsbyrån CTK att ledarna för landets två största partier har enats om att nyval ska hållas i oktober.

Nästa val skulle egentligen hållas i mitten av 2010, men det blir nyval eftersom premiärminister Mirek Topolaneks borgerliga minoritetsregering har spruckit.

Willy Silberstein, Hluboka, Tjeckien
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".