Modern teknik har sprungit ifrån lagstiftningen.

Polis kan förbjudas att ta datorer i beslag

Det kan bli förbjudet för polisen att beslagta information ur journalisters, läkares och advokaters datorer. Det är ett av förslagen för bättre rättssäkerhet som justitieminister Beatrice Ask ska låta en statlig utredning ta fram.

Enligt Ask märktes det att lagen är föråldrad när journalisten Trond Sefastsson på TV 4 fick sin dator beslagtagen av polisen.

– Det finns många olika uppfattningar när det gäller elektroniskt material och när det gäller just beslag av datorer och annat. Det är väl ett gott skäl för oss att se till att en utredare går igenom praxis och regelverk och ser hur det bör vara, så att vi får tydliga riktlinjer, säger justitieminister Beatrice Ask. 

Anledningen till att Trond Sefastssons beslagtagna dator väckte så starka känslor inom journalistkåren var att en journalist alltid ska kunna skydda sina källor. Det står tydligt i grundlagen och många ansåg att detta måste gälla, även om det den här gången inte fanns nedskrivet på ett papper, utan låg på en hårddisk.  

Men både tingsrätten och hovrätten slog fast att åklagaren fick gå igenom datorn och nu vill alltså justitieministern att lagstiftningen utreds. 

– Mycket av våra regler är skrivna för skriftliga informationer och kommunikation. Men idag kommunicerar vi på andra sätt. Det behöver man gå igenom och tänka till om. Det tycker jag är oerhört viktigt, säger Beatrice Ask. 

En annan fråga som har med den moderna tekniken att göra, och som justitieministern nu vill utreda, är om bilder i en förundersökning ska kunna hemligstämplas i framtiden. 

Grundregeln i den svenska offentlighetsprincipen är att så mycket som möjligt ska finnas tillgängligt för allmänheten.  

Men det så kallade Arbogamålet startade en debatt om detta. En kvinna dömdes för mord på två små barn och för mordförsök på barnens mamma. Bilder på de mördade barnen kunde sedan enkelt laddas ner i vilken dator som helst. 

– När någon kopierar bilder på skändade människor och lägger ut dem på internet, då kan det bli helt fel. Det finns avvägningar när vi måste öka sekretessmöjligheterna, säger Beatrice Ask.  

– Men det är det här som är svårt. Det är just därför vi måste sätta någon som går igenom hur vi ska tänka, vad är rätt och vad är fel, så att vi har ett underlag att diskutera utifrån och sedan kan fatta ett bra beslut. 

En stor del av lagstiftningen på det här området är från 1940-talet och därför saknas det också bestämmelser om mycket som rör den moderna tekniken. Frågan är förstås varför ingen utredning har gjorts förrän nu. 

– Ja, det kan man verkligen undra. Det är naturligtvis komplicerade frågor och inte helt enkelt att reda ut alla de konflikter och svårigheter som finns. Men jag tycker det är hög tid att göra en sådan här genomlysning, säger justitieminister Beatrice Ask.  

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".