Fortfarande fängslad.

Spänd stämning och rädsla råder i Eritrea

Situationen för den fängslade journalisten och svenske medborgaren Dawit Isaak har uppmärksammats stort de senaste dagarna. Han har nu suttit fängslad i sitt hemland Eritrea i drygt sju år utan rättegång. Informationen om läget i landet är mycket knapp. Två svenska dokumentärfilmare som nyss besökt Eritrea vittnar om att det låg en känsla av rädsla i luften.

Dokumentärfilmarna Nicholas Wakeham och Robert Karlsson Melo har just kommit hem från en sju dagar lång resa till huvudstaden Asmara.

– Det var kanske inga större problem att inledningsvis möta folk och säga hej och inleda ett samtal. De flesta kunde relativt god engelska. Men om diskussionen leddes in på litet mer känsliga frågor blev de genast ganska reserverade och ville inte ta det vidare, säger Nicholas Wakeham.

Anledningen till att de svenska frilansfilmarna besökte Eritrea var att de ville göra en film om Dawitt Isaaks fall, men de reste in i landet på turistvisum.

Att bara nämna Isaaks namn visade sig vara känsligt, även på det svenska konsulatet där de fick rådet att inte prata om svensken under sitt besök i landet.

Att Dawitt Isaak inte är ensam om att ha förts bort utan att släktingar och vänner fått veta vart och varför, såg de tydliga bevis för.

– På väggarna i staden gjordes det hemmagjorda A4-affischer som oftast innehöll foto och litet text, om släktingar, folk som var försvunna. Väggarna fungerade som en typ av anslagstavla där invånarna kunde få information och se vem som har försvunnit.

Det som slog de två också var fattigdomen, en slags desperat jakt på mat som Nicholas Wakeham inte sett vid tidigare resor i fattiga Afrikanska länder.

– Om jag jämför så kände jag att här fanns det en förhöjd desperation på tiggandet på något vis. Om vi satt och åt på en restaurang, både vi och eritreaner, kunde det komma in folk från gatan fram till bordet och fråga om de fick rester, berättar dokumentärfilmaren Nicholas Wakeham, nyss hemkommen från en resa i Eritrea.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Åke Pettersson, Publicerat i P1
ake.pettersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".