SAS har fått tillstånd att trafikera Basra

Flygbolaget SAS är ett av de bolag som har fått tillstånd att börja flyga till Basra i södra Irak. Det är Iraks styrande råd som har valt ut vilka som får flyga och hos SAS kom beskedet lite överraskande.
– Jag vet faktiskt inte hur många andra bolag som har sökt den här möjligheten att kunna flyga både på Bagdad och Basra. Men det är klart att vi är tillfredsställda med att ha blivit ett av de få utvalda bolagen som har erbjudits denna möjlighet, säger chefen för luftfartspolitiska avdelningen, Lennart Svantemark. Hur är det med säkerheten när det gäller flygningar till Irak? – När vi säger att vi är intresserade av att utnyttja den möjlighet som vi har fått av det styrande rådet i Irak, så är det med den klara och absoluta förutsättningen att säkerheten kan garanteras. Därför kommer vi att skicka vårt eget säkerhetsfolk till Basra för att göra en bedömning av säkerhetsläget och föra diskussioner med de lokala myndigheterna. Vad vill ni ha för svar för att börja flyga? – Vi vill bli helt övertygade om att säkerheten är på plats. Är den väl det så börjar vi flyga. Fyra av bolagen är från regionen, nämligen arabiska Gulf Air, Royal Jordanian, Dubaibaserade Emirates och Qatar Airways. Och tre europeiska, nämligen SAS och polska LOT och British Airways. Internationella flygningar till Basra har varit inställda sedan Gulfkriget 1991. Vill få igång flygningarna snabbt Styrande rådet vill ha i gång flygningarna snabbt. Redan den 28 augusti ska det dra igång, till en början en dag i veckan, på fredagar. SAS bedömning är att det finns stora affärsmässiga möjligheter. – Den marknadsbedömning vi har gjort är att det finns både myndigheter, hjälppersonal och företag som är intresserade av att deltaga i återuppbyggnaden av Irak. Vi räknar med att det kommer en hel del trafik från dessa kretsar. SAS ett av få europeiska bolag – Eftersom SAS är ett, av de få europeiska bolag som fått denna möjlighet, så kan vi räkna med en hel del trafik från norra Europa. Dessutom ska vi inte glömma att det finns cirka 80 000 exilirakier i Skandinavien, som naturligtvis kan vara intresserade av att flyga till Basra, säger Lennart Svantemark.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".