Hamas och al-Aqsa bakom självmordsattacker

Den militanta palestinska grupperna, Hamas och al- Aqsa martyrernas brigader, har tagit på sig skulden för de båda självmordsattacker som utfördes mot israeler på tisdagen.
Det lugn som i snart två månader vaggat in israeler i en tryggare tillvaro, bröts i dag när två olika självmordsattentat utfördes, nära varandra både i tid och plats. Den första i ett shoppingcenter utanför Tel Aviv, den andra intill den stora israeliska bosättningen Ariel på den ockuperade Västbanken. Attackerna kommer som ett svar på israels räd in i den palestinska staden Nablus på Västbanken i slutet av förra veckan, då två Hamasmedlemmar dödades. Två israeler dödades. Många är svårt skadade och dessutom dog förstås de båda självmordsbombarna, som båda uppges komma just från Nablus. Hamas och andra militanta grupper anser, trots attentaten, att den vapenvila de ingick med Israel för sex veckor sedan fortfarande håller. Och att dagens attack går vid sidan av vapenvilan. Israels regering har hittills svarat med att kvarhålla ett 70-tal palestinska fångar som var på väg att friges. Fredsförhandlingarna för Mellanöstern som drogs igång i början av juni har haltat ända från start. Och dagens attentat försvårar förstås läget.
Lena Bejerot, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".