Strider i Liberia trots Taylors avgång

Nya strider har tagit fart i Liberia i Västafrika, trots att den tidigare presidenten Charles Taylor lämnat landet. Regeringstrupperna och rebellerna anklagar varandra för att ha startat striderna.
Strider pågår på vägen mellan huvudstaden Monrovia och Liberias andra stad Buchanan. Den stridande gruppen Model är den mindre rebellgruppen som haft kontrollen över södra och östra delarna av Liberia. Folk flyr nu från området mot den internationella flygplatsen. Trupper försöker hindra strider Den fredsbevarande styrkan Ecomil har begett sig till söder om flygplatsen, enligt regeringsuppgifter, och det är i så fall första gången den 800 man starka fredstruppen med nigerianska soldater försöker hindra strider i Liberia. Samtidigt som striderna tagit fart, den fjärde gången på två månader, kräver den största rebellgruppen Lurd att de ska få styra landet. Det är inte helt förvånade eftersom en del anmärkningsvärda saker hände på måndagen samtidigt som Taylor drog sig tillbaka och överlämnade makten till vice presidenten Moses Blah. Blah skulle sitta två veckor Man hade kommit överens om att Blah skulle sitta en eller högst två veckor, innan en bred övergångsregering skulle ta vid. Beskedet som ordföranden i den västafrikanska ekonomiska samarbetsorganisationen Ecowas John Kufuor lämnade under ceremonin, att Blah skulle sitt ända till oktober, torde ha irriterat rebelledarna. Den osäkerhet och det vakuum som nu har uppstått är det som antagligen lett till de nya striderna. Bjudit in rebellerna Att vice presidenten Moses Blah ändå har inbjudit rebellerna till förhandlingarna kan tyckas som en positiv gest, men risken är stor att man då spolierar de fredsförhandlingar som i månader har pågått i grannlandet Ghana. Där finns alla politiska partier och övriga samhällsorganisationer representerade. Skulle istället de tre stridande parterna göra upp om Liberia utesluts alltså större delen av der politiska livet i Liberia. Rebellgruppen Lurd har just nu ett bra förhandlingsläge eftersom de har kontrollen över den viktiga hamnen där FN:s livsmedelsorgan har ett förråd av 7 000 ton ris och majsmjöl, och man har än så länge inte öppnat upp hamnen för hjälporganisationerna.
Annika Östman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".