Bekämpningsmedel blir fall för åklagare

Kemikalieinspektionen har anmält ett tjugotal importörer och tillverkare av bekämpningsmedel till polis och åklagare för att de har sålt förbjudna preparat till butiker. Dessutom har många butiker som sålt de förbjudna medlen polisanmälts av kommunerna.

Kemikalieinspektionen har hittat 100 förbjudna bekämpningsmedel i en granskning, som har gjorts i samarbete med över 120 kommuner.

– Största gruppen har varit avskräckningsmedel, sådant som används för att flugor inte ska komma nära, eller myggor, fästingar, för att inte katter ska  förorena i sandlådor, säger Margareta Daho, som har arbetat med projektet för bekämpningsmedel på Kemikalieinspektionen. 

Det har hittats myggmedel i butikshyllorna, som har varit förbjudna i 18 år. Det har hittats icke godkända bekämpningsmedel i fästinghalsband för hundar och katter, algmedel och impregneringsmedel.  

Ett exempel är det företag, som importerade myggarmband från Kina. Armbanden skulle distribueras av Blodcentralen i Stockholm till 3 000 ungdomar för att locka dem att bli blodgivare.  

– Enligt de uppgifter vi fick så var det inte citrongräs bekämpningsmedel. Vi hade dokumentationen och enligt den var det non-toxiskt. T testerna var gjorda att det inte var något farligt, och i och med att det var ett naturmedel, säger Göran Molin som då var vd för det aktuella importföretaget. 

Det är ett av de vanligaste svaren från importörer och butiker, att man säljer naturliga och ogiftiga medel från växtriket, säger Margareta Daho. 

– Det finns väl någon slags missuppfattning att allt som kommer från växtriket ska vara ofarligt. Men det finns mycket potenta ämnen i de här grupperna.  

Citronellaolja i de här armbanden kan vara allergiframkallande. 

– Ofta har de försökt påvisa att riskerna med produkterna är så små, att det inte ska vara något som vi behöver bry oss om. Men då har de inte kunnat presentera dokumentation som vi har kunnat nöja oss med. Vi ser fortfarande de här produkterna som riskprodukter, säger Margareta Daho. 

Om man nu har hittat så många butiker som har sålt förbjudna medel, och tillverkare och importörer som tillhandahåller dem, betyder inte det att tillsynen har varit bristfällig?  

– Jag tror man kan säga att vi låtit de här arbeta ostört litet för länge. Nu sätter vi ned foten.  

Åklagare och polis utreder nu bara i Stockholm ett 30-tal butiker och importörer, som misstänks för försäljning av olagliga bekämpningsmedel.  Ändå kan man inte vara säker på att man har städat färdigt. 

– 127 kommuner har varit ute i mer än 800 butiker. Då har man i alla fall städat i de hyllorna. Men sedan har vi en massa butiker som inte fått besök. Där finns ju produkterna förmodligen kvar, säger Margareta Daho på Kemikalieinspektionen. 

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".