Unga söker droginformation på internet

Internet har blivit en inkörsport till droger för många ungdomar. Droghandeln över nätet har ökat kraftigt, visar en rapport från rikskriminalen och regeringens narkotikasamordnare.
Det är framför allt ungdomar som använder sig av internet för att få information om droger, hur de tillverkas och hur man får tag på dem. Göran Hägglund, enhetschef på missbruksenheten Maria ungdom i Stockholm visar på en internetsida hur lätt det kan vara. – Här har vi då nyheter, olika preparat som finns att köpa. Det är som du ser väldigt lätt att beställa här. På Maria ungdom har man märkt att det blivit vanligare ett ungdomar experimenterar med droger. Då blir internet ett mycket lättillgängligt sätt att få tag på olika preparat. – Det här handlar ju ofta om yngre ungdomar. De är ännu inte så avancerade så att de aktivt söker upp en langare för att få tag i narkotika. Där tror jag att det finns en risk att de här drogförsäljarna kommer att nå andra kategorier av ungdomar via internet. Ungdomar som kanske annars inte skulle prova. Av de missbrukande ungdomar som kommer till Maria ungdom vet vi inte hur många som börjat med att söka sig fram på internet, säger Göran Hägglund. Men det vore bra att ta reda på. – Om vi gör en sådan undersökning om några år är jag övertygad om att många har börjat exprimentera på det här sättet. Och sedan gått över till tyngre droger som man handlar på annat sätt. Föräldrar måste lägga sig i mer vad deras barn gör vid datorn, tycker Göran Hägglund. Och kanske införa spärrar så att det inte går at söka på vissa ord. – Det är ju ett sätt. Men jag tror också att det kommer bli viktigt för polisen att se till att de här sajterna försvinner, säger Göran Hägglund, enhetschef på missbruksenheten Maria ungdom i Stockholm.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".