Utredning av misslyckad sexbrottsdelgivning

Åklagaren kräver nu att få veta vad som hände när en känd finansman i Stockholm skulle delges att han åtalats misstänkt för att ha köpt sex av en prostituerad. Polisens så kallade stämningsmän lyckades inte komma i kontakt med mannen, innan brottet preskriberades den första augusti. Kammaråklagaren Hans Ihrman har i en skrivelse till delgivningssektionen krävt att få reda på hur ärendet hanterats.
– Jag ställer mig frågande till en rad omständigheter och syftet med den här skivelsen är att få ett svar som belyser om det finns någon grund för kritik, eller om ärendet handlagts korrekt enligt delgivningssektionens synsätt, säger kammaråklagare Hans Ihrman. Finansmannen slipper nu åtal eftersom brottet preskriberades den första augusti. Hans namn fanns i ett kundregister som hittades i samband med att en bordellhärva nystades upp i Solna i december förra året. Senare dömdes en kvinna för koppleri till 4 års fängelse och utvisning. Finansmannen har erkänt brott och åtalades den 30 april tillsammans med tio andra personer misstänkta för att ha köpt sex. Polisen skulle hjälpa till För att det ska bli rättegång måste finansmannen delges stämningen, något som tingsrätten vanligen sköter. Eftersom det var bråttom tog tingsrätten i mitten av maj hjälp av en stämningsman hos polisen. Under sommaren har flera olika stämningsmän sökt mannen i bostaden, på arbetsplatsen och via telefon, utan att lyckas lämna över stämningen, och man misstänker att han medvetet hållit sig undan. John Bäckström är chef för Stockholmspolisens delgivningsenhet. – I det här fallet vet man inte, säger John Bäckström. Det är semestertider och vederbörande kan ha varit på semester i fem veckor och lämnat landet. Det kan inte vi svara för. Ska det vara så enkelt? –Lagstiftningen är sådan och vi kan inte åka utomlands och delge, säger John Bäckström. Delgivningssektionen i Stockholm får ungefär 6 000 uppdrag av tingsrätten per år, men lyckas enligt TT bara med sitt uppdrag i mellan 50 och 55 procent av fallen. Kammaråklagare Hans Ihrman frågar sig nu om rutinerna måste ändras. – Om det finns möjlighet att man mot bakgrund av ett sådant här ärende finns skäl till en översyn av reglerna i särskilt brådskande ärenden, säger kammaråklagare Hans Ihrman. Ekot har sökt finansmannen för en kommentar utan resultat.
Claes Henricsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".