Unga ska inte behöva gå arbetslösa

Regeringen ger Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, i uppdrag att halvera den öppna arbetslösheten för ungdomar på ett år. Det ska dock inte ske genom att ungdomarna sysselsätts i olika arbetsmarknadsprogram utan lösningen är att arbetsförmedlarna arbetar på ett nytt sätt.
Givet ett kanske till och med fortsatt måttligt konjunkturläge och till och med en måttlig tillväxt så är det så att, och det är ingen överdrift, det kommer att drälla ut individer från arbetsmarknaden de närmaste sju till tolv åren, säger AMS generaldirektör Anders L Johansson. Krävs en ny politik Enligt Anders L Johansson är det en annan typ ar arbetsmarknadspolitik som krävs nu, inte 90-talets där arbetsmarknadsutbildning var modellen. Ungdomarna måste prepareras för att fylla vakanserna när 40-talisterna pensioneras. Arbetslivsminister Hans Karlsson tycker att detta är det stora problemet att ta tag i. Utan att det kostar några extra pengar ska arbetsgivarna börja anställa ungdomar på vanliga jobb. Ska halveras på ett år – Det som AMS har sagt i dag och som jag är nöjd med är att man har lovat att halvera långtidsarbetslösheten bland ungdomarna på ett år, säger Hans Karlsson. Det kommer att ske dels med hjälp utav åtgärder men det kommer också att ske med coaching och handledning. De unga vuxnas situation på arbetsmarknaden intresserar inte bara AMS och ministrarna. I Föreningssparbankens konjunkturrapport, som presenterades på tisdagen ägnar analytikern Cecilia Hermansson en särskilt del åt just de unga. – Vi är rädda för dels ökade generationsklyftor och problem med generationsklyftor men också att tillväxten i svensk ekonomi blir väsentligt lägre framöver om man inte lyckas fortsätta med reformarbetet som gynnar de unga vuxna också, säger hon. Större andel än i Tyskland Elva procent av de som är mellan 16 och 24 år går arbetslösa. Siffran är till och med högre än i problemtyngda Tyskland. Nästan var tionde 18-24 åring lever på socialbidrag i Sverige i dag, lika stor andel som 1990. Grundproblemet är enligt Cecilia Hermansson att tillväxten är för låg. Det drabbar främst unga som ännu inte har kommit in på arbetsmarknaden. Lagar blir hinder Även lagstiftningen sätter käppar i hjulen. Lagar och regler som för andra grupper ger trygghet, som hyresregleringar och anställningsskydd, fungerar istället som hinder för ungdomar att få jobb och kunna få bostad där jobben finns, anser Cecilia Hermansson och riktar en uppmaning till politikerna. – Att de inte enbart fokuserar på AMS-åtgärder utan att de tittar på hur arbetsmarknaden fungerar i relation till bostadsmarknad, utbildningspolitik och många andra delar av svensk ekonomi, att man börjar jobba över departementsgränserna.
Martin Ahlquist och Robert Sennerdahl
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".