Över 130 åskådare skadades. Foto: Scanpix.

22 omkom vid VM-kvalmatch i fotboll

I Elfenbenskusten utbröt panik i går när hundratals fotbollssupportrar rusade in på en fotbollsstadion för att få platser. I tumultet omkom 22 personer och 132 skadades.

Houphouet-Boignyarenan i Elfenbenskustens största stad Abidjan kan ta emot 35 000 åskådare, men det lär ha varit betydligt många fler än så som ville se VM-kvalmatchen mellan Elfenbenskusten och Malawi och se flera fotbollsstjärnor som Didier Drogba spela på hemmaplan.

Men redan på väg mellan entrén och läktarna utbröt kaos, när supportrar rusade in för att ta sina platser när matchen skulle starta. Polisen avfyrade tårgas och en vägg kollapsade. I paniken som bröt ut skadades hundratals människor och ett 20-tal omkom.

Många skadade togs om hand på arnenan andra fördes till sjukhus, men matchen fortsatte att spelas.

Enligt inhemska medier har landets regering ”fördömt” olyckan och har inlett en undersökning för att försöka ta reda på hur den kunde inträffa. När inrikesministern i går framträdde på tv sa han att det var för mycket folk på arenan och det orsakade panik.

För mycket folk och dålig kontroll av folkmassorna, antas vara orsaken till de flesta olyckor som inträffar vid fotbollsmatcher i Afrika. I Sudan inträffade en liknande olycka med dödlig utgång i juli i fjol och under 2001 var det två liknande olyckor, den värsta på en arena i Ghana där 127 personer omkom och en i Sydafrika där 43 omkom.

Matchen mellan Elfenbenskusten och Malawi slutade 5-0 till hemmalaget.

Margareta Svensson, Johannesburg margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".