Kubasvensken lider av ovissheten

Den svenske fången på Guantanamo på Kuba mår bra fysiskt men lider av att inte veta hur länge han kommer att hållas inspärrad. Det framgår av ett protokoll från senaste gången han fick besök i början av juli, ett protokoll som utrikesdepartementet släppt till medierna på tisdagen.
Mehdi-Muhammed Ghezali från Örebro greps av USA i samband med kriget i Afghanistan och har nu suttit fängslad i omkring ett och ett halvt år. I början av juli fick han ett tredje besök av svenska myndigheter. Besök från försvarsdepartementet Av de papper som släppts på tisdagen framgår det att besökarna kom från försvarsdepartementet, närmare bestämt från ett sekreteriat för säkerhetspolitiska frågor. Besökarna skriver i rapporten att Ghezali var mycket misstänksam mot dem i början, men att han efter hand kom att lita på att de verkligen var från den svenska regeringen. Vistelsen känns jobbig De skriver också att svensken lider och upplever fångenskapen som mycket jobbig, framför allt på grund av ovissheten. Ghezali har ingen aning om hur länge han kommer att hållas fängslad eller om USA tänker åtala och straffa honom. Fysiskt verkar han vara i god form, enligt regeringskansliets rapport. Han orkar vårda sitt utseende och frågar hur familjen i Sverige har det. Ses ej som samarbetsvillig Rapporten bekräftar också något som Ekot kunnat berätta tidigare, nämligen att Ghezali inte tillhör de fångar som USA ser som särskilt samarbetsvilliga. Han sitter ensam i en cell och får vara ute 30 minuter per dag i en liten rastgård. Fångar som svarar på alla förhörsledarnas frågor och ses som särskilt skötsamma får umgås med varandra, de får mer mat och längre raster. Ghezali får tiden att gå genom att läsa mycket i koranen. Vill nu samarbeta Svensken har enligt USA vägrat att svara på frågor till helt nyligen, men efter det senaste besöket har han visat tecken på att vilja samarbeta. Besökarnas uppdrag var just att förklara vad USA kräver för att släppa en fånge. Ingen släpps fri förrän han berättat vad han gjorde i Afghanistan och vad han vet om militanta muslimer. – Dessutom måste fången betraktas som ofarlig för USA, förklarade överste Barry Johnson när Ekot fick besöka Guantanamo i juli.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".