Persson vill inte ha någon superstat

Statsminister Göran Persson inledde på tisdagen sin ja-kampanj för euron. Han började i Växjö i Småland. Göran Persson framhåller främst de ekonomiska fördelar han anser att Sverige får vid ett ja.
– Hur pass mycket lägre ränta vi får, det kan vi diskutera. Är det 1 procent, 0,5 eller 0,75 procent, det kan diskuteras. Att det är bra för handeln, det är de allra flesta överens om också. Hur pass mycket bättre det blir det kan diskuteras. Men det går åt rätt håll. Fel argument – Då säger någon så här att det här kommer bara att resultera i att vi skapar en superstat i Europa. Det är felaktigt argument. Det blir ingen europeisk superstat. Vi vill det inte. Våra franska vänner vill det inte. Tyskarna vill heller inte ha någon. Det är kulturminister Marita Ulvskog som varnat för en superstat. Det gjorde hon i Falun vid hennes första och sannolikt sista inhopp i EMU-debatten i förra veckan. Göran Persson kan nu utan att bli motsagd krossa hennes argument. Göran Persson tänker inte låta nej-ministrarna delta i debatten. Ska jobba ihop – Vi ska jobba ihop också efter folkomröstningen och vi ska jobba ihop under folkomröstningskampanjen. Vi ska vara ett effektivt lag som tar ansvar för Sverige. Vi har ju hundratals beslut kanske tusentals som ska tas fram till folkomröstningen. – Vi måste komma ihåg att vid ett sådant läge inte kan börja på att gå i konflikt med varandra offentligt, så att stickor och strån ryker. Det skulle vara väldigt negativt. Så jag ser det som en möjlighet. Hur är situationen? Pratar ni varandra inom regeringen? – Självklart. Vi jobbar i ett lag. Däremot den här frågan är inte något som vi diskuterar just nu i regeringen. Nu är vi inne i en folkomröstningskampanj och vi har tagit ställning. Det är inte konstruktivt nu att, för vår del, föra ett resonemang om det här. Det har vi lagt åt sidan. Om det skulle bli ett nej, hur ser då fortsatta samarbetet ut men samarbetspartierna? – Jag förutsätter att det inte påverkas. Såvida de inte kräver att vi ska lägga om den ekonomiska politiken. Vänsterpartiet har sagt på sin valupptakt att man vill släppa fram större underskott. – Då vet vi ju vad det betyder för räntor, inte minst och för småföretagen. Och det ställer vi inte upp på. Om det är det som blir resultatet av ett nej, då är det slut på samarbetet.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".