Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Beslut som ska lugna EMU-tvivlare

Publicerat onsdag 13 augusti 2003 kl 06.00
På onsdagen träffas LO:s styrelse på nytt i EMU-frågan och enligt vad Ekot erfar är LO-ledningen beredd att uttala sej mer positivt om EMU trots att LO står neutralt inför folkomröstningen. Den socialdemokratiska ja-kampanen blir mer och mer angelägen att få den fackliga ledningens stöd och Göran persson har haft långdragna förhandlingar med LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin om förslag som ska kunna lugna euro-oroliga LO-medlemmar.
I korta drag slås det fast i det framfilade dokumentet att om Sverige går med i EMU krävs förändringar i finanspolitiken. Det är höjda överskott i de offentliga finanserna, buffertar för kommunernas ekonomi, större marginaler i statens budget för att parera eventuella sysselsättningskriser och bättre möjligheter för riksdagen att fatta snabba beslut om skatter och avgifter. Överens om i våras Allt det här var LO och socialdemokraterna överens om i våras. Nu har ståndpunkterna kompletterats med formuleringar som är positiva till EMU, utan att direkt förorda ett medlemskap, enligt Ekots uppgiftslämnare. De guldvågsvägda orden ska presenteras av LO:s ordförande i morgon som en möjlighet för LO att tala väl om EMU, trots att det är uppenbart att LO gör en positionsförändring och fortfarande inte får de buffertfonder som deras kongressbeslutet kräver för ett ja till svenskt medlemskap i EMU. Intern debatt LO kommer att få en intern debatt om detta och styrelsen förväntas inte bli enig. Den lösning som skissas är att LO:s organisation och pengar inte ska användas i folkröstningskampanjen, men att företrädare för LO kan säga sin mening i debatten. Enligt uppgift till Ekot kommer inte LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin plädera för det ja, som alla utgår från att hon står för. Persson talade om fondsocialism LO ville publicera de gemensamma ståndpunkterna om finanspolitiken redan i våras. Partiordförande Göran Persson sa nej då. Han retade LO genom att tala om fondsocialism och oroade sig för splittring på ja-sidan. Under sommaren har partiledaren talat om sin sorg över att LO och partiet inte kommit överens och att han fäster stor vikt vid att sluta gapet mellan LO och socialdemokraterna i EMU-frågan. Frågan är vad som hänt under sommaren. Det enklaste svaret är att opinionen är fortsatt stark mot EMU, inte minst bland skeptiska LO-medlemmar. Viktigt med enighet Ja-sidan behöver all agitationshjälp den kan få. Dessutom ju hätskare den interna debatten bland socialdemokraterna blir, desto viktigare blir det för partiledaren att demonstrera enighet med LO. Att som extra bonus skjuta in en kil mellan LO och det EMU-nejsägande vänsterpartiet tycker han inte är helt fel.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".