Fulla unga härjar på Gotland

Ungdomsfylleriet på Gotland har ökat i sommar. Många minderåriga från framför allt Stockholmsområdet tar båten till Visby enbart för att festa. Enligt Ove Örnebjär på socialtjänstens ungdomsgrupp har minst 200 unga tonåringar omhändertagits i sommar.
– Hur mycket jag har hällt i mig? I dag? 16 öl kanske. – Det dricks jättemycket. Det är klart att man tar lite vin. Det går ju inte att ha kul utan alkohol. Det går inte att umgås på ett normalt sätt utan. Festandet har pågått i stort sett dygnet runt för många ungdomar i Visby. Men i spåren av det också mängder av polisingripanden, misshandel, stölder och våldtäkter. Ingen bostad Bland de berusade finns många minderåriga som kommit ensamma till Gotland, bara för att festa runt. En del skaffar inte ens någon bostad, säger Ove Örnebjär på socialtjänstens ungdomsgrupp. – En del ungdomar far illa på det här sättet. Man dricker i stort sett hela tiden. Efter ett par dagar har man inga pengar kvar. I bästa fall åker man hem till Stockholm eller någon annan kommun. Men en del blir också kvar på Gotland. – Vi ser ändå en tendens att det fortsätter att öka och öka. Firandet och turismen på Gotland ökar. Speciellt från Stockholmstrakten. Just nu ringer socialen på Gotland runt till föräldrar för att informera om barnens supande i sommar. I många fall ser man klara risker för missbruk. Bara skummat på ytan Runt 200 unga har omhändertagit, men det kallar socialen bara att skumma på ytan eftersom man har haft svårt att hinna med, trots extrapengar från regeringen. Bland gotlänningarna är det nu många som fått nog och anser att andra kommuners problem dumpas här sommartid. Gotlands kommun ska i höst diskutera åtgärder inför nästa sommar med bland andra Stockholmskommunerna och resebolagen. Täta färjeturer kan vara orsak En orsak till att fler unga dras till Gotland kan vara tätare och snabbare färjeturer tror Ove Örnebjär. – Kanske lite oplanerat. Man åker nattetid, nu ska man iväg och göra något roligt på Gotland. Det här blir ett nytt resande för Gotland, att vi nästan har dygnet-runt-besökare. Charterbolagen kräver numera intyg från föräldrar för alla ungdomar under 18 år för att stoppa fylleriet på utländska semestrorter. En del unga tycks nu istället välja Gotlandsbåtarna, där alla som fyllt 13 år får åka ensamma. Något som Destination Gotlands VD StenChrister Forsberg inte tänker ändra på. – Vi är ju en publik transport mellan fastlandet och Gotland och har statligt uppdrag att upprätthålla den transporten. Vi anser oss inte kunna på eget bevåg segregera vem som får lov att komma till Gotland eller inte. – Det är precis samma sak som om vi hade haft en tåglinje eller någonting annat. Du tycker inte att ni har någon sorts ansvar? – Nej, det tycker jag inte att vi har. Vi kan inte sitta och vara förälder eller förmyndare för någon. Vi ska upprätthålla en så bra och tillgänglig transport som möjligt.
Ekots Daniel Rundqvist och Liv Heidelbüchel samt Lars Eskelind SR Gotland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".