Libyen betalar skadestånd för Lockerbie-attentatet

Libyen har nu slutligen gått med på att ta på sig ansvaret för Lockerbie-attentatet då 270 människor dödades. Libyen ska betala ett skadestånd på 2,7 miljarder dollar eller 22 miljarder kronor till de efterlevande.
Det är Libyen, Storbritannien och USA som förhandlar i den här frågan och en diplomat som medverkar säger att allting nu är klart. Libyen erkänner att det var de som låg bakom bombningen av det amerikanska passagerarplanet som störtade i Lockerbie i Skottland den 21 december 1988. Efterlevande får 80 miljoner kronor var 259 människor ombord omkom liksom 11 på marken. De efterlevande till varje offer kommer att få 10 miljoner dollar, motsvarande 80 miljoner kronor. Dessutom ska Libyen offentligt ta avstånd från alla former av terrorism och lova att samarbeta i det fortsatta utredandet av attentatet. Avskaffa sanktioner När detta har skett ska FN:s säkerhetsråd sammankallas och avskaffa samtliga de kvarstående sanktionerna mot Libyen. Diplomaterna räknar med att det ska kunna ske nästa vecka och därmed skulle Lockerbie-attentatet kunna läggas till historien. Redan tidigare har Libyen lämnat ut en säkerhetsagent som dömts för dådet men Libyens ledare Muammar Kadaffi är nu alltså beredd att gå längre för att få slut på landets isolering.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".