Inga åtal för människohandel

Drygt ett år har gått sedan lagen om förbud mot människohandel för sexuella ändamål infördes. Men ännu har ingen dömts för brott mot lagen. En anledning är att ingen myndighet vill bekosta de utnyttjade kvinnornas uppehälle i Sverige medan brottsutredningen pågår.
Kajsa Wahlberg, kriminalinspektör hos Rikskriminalpolisen, säger att det är mer regel än undantag att det blir problem med kvinnornas uppehälle. – Det är problem med nästan varje utredning. Har du några exempel? – Ja, det är flera, både från Stockholm, Skåne och västra Götaland där ärenden har spolierats just för att man har skicka hem för tidigt. Ungefär 1 000kronor om dagen kostar det att låta en kvinna som utnyttjats i sexhandel stanna i Sverige. Men den kostnaden är det ingen som vill ta. Skickas tillbaka för fort Polisen har inte råd. I många kommuner anser socialtjänsten att det inte är deras ansvar. Enligt Kajsa Wahlberg på Rikskriminalen blir konsekvensen oftast att kvinnorna efter bara några dagar skickas tillbaka till sina hemländer . Och där förekommer det att kvinnorna hotas så att de tar tillbaka sina vittnesmål. – Det blir en otrolig stress i utredningen. Man har inte kvinnorna tillgängliga, man kan inte ställa kompletterande förhör och frågor hur lätt som helst. – Men också att de blir hotade i hemlandet. Det är det stora problemet. Då riskerar hela utredningen att spolieras, om de börjar ändra sig och inte vill medverka. Inget åtal Problemet är välkänt för kammaråklagare Hans Ihrman vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm. Han har det senaste året haft flera ärenden om misstänkt människohandel som inte lett till åtal. Eller som inte gett fällande domar för att det inte gått att få tillräckliga vittnesmål från kvinnorna som utnyttjats. Enligt Ihrman är myndigheternas ovilja att betala kvinnornas boende i Sverige en viktig anledning till att ingen ännu fällts för människohandel för sexuella ändamål. – Det hör helt och hållet ihop med att kvinnorna inte är närvande vid rättegången. Det hade säkert en avgörande betydelse för möjlighet att styrka brottet.
Tove Svenonius, SR Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".