USA-räntan oförändrad

Den amerikanska styrräntan ligger kvar oförändrad på sin lägsta nivå på 45 år och enligt den amerikanska centralbanken är det problemen i ekonomin som dominerar helhetsbilden.
På tisdagen hade den amerikanska centralbanken Federal Reserve räntemöte på agendan. Och de ansvariga för styrräntan röstade enhälligt för att låta räntan ligga kvar på en procent, där den har legat sen det senaste mötet i slutet av juni då banken sänkte med en kvarts procentenhet till en procent, den lägsta nivån sen 1958. Som vanligt är motiveringen till beslutet lika viktig som beslutet själv. Centralbanken anser nu att det är risken för ytterligare fallande inflation som är det förhärskande när den ser på den närmaste framtiden. Vid beslutet i juni var det fortfarande förhoppningar om en svag tillväxt senare i år. Det som händer är att det visserligen finns delar av ekonomin som börjar gå uppåt igen men helheten dras ner framför allt av det dåliga läget på arbetsmarknaden. Att låta styrräntan ligga kvar på en procent var väntat och kanske kan nu också räntorna som konsumenterna betalar för sina lån börja falla något, hittills i sommar har de nämligen snarare ökat trots den rekordlåga styrräntan. Det förklaras med att räntorna som konsumenterna får betala framför allts styrs av de långa marknadsräntorna, och de går upp när man talar om ökad tillväxt. Däremot sjunker de om centralbanken talar om fallande inflation och fortsatta bekymmer. Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".