Amnesti för militärbrottslingar upphävs

I Argentina har kongressens andra kammare, deputeradekammaren, beslutat att upphäva de två amnestilagar som hittills har skyddat de militärer som begick brott mot mänskliga rättigheter under åren av diktatur 1976-83. Det innebär att över 2 000 militärer nu kan komma att ställas inför rätta.
Ännu är det inte helt klart att de två amnestilagarna kommer att upphävas, men allt tyder på att deputeradekammarens beslut på onsdagen kommer att bekräftas av senaten nästa vecka. Stiftades efter militärdiktaturen De två lagar det gäller stiftades under den radikale presidenten Raul Alfonsins tid vid makten. Alfonsin, som var den förste civile presidenten efter åren av militärdiktatur, utsattes för flera militära upprorsförsök. Amnestilagarna, som antogs 1986 respektive 1987, uppfattas allmänt som en eftergift till de upproriska militärerna. Alfredo Astiz skyddades Tack vare dessa lagar har svenskan Dagmar Hagelins baneman, marinofficeren Alfredo Astiz, har kunnat gå fri under alla år trots de bevis som lagts fram mot honom i flera omtalade fall av försvinnanden. Det är också amnestilagarna som är anledningen till att den spanske domaren Baltazar Garzon nyligen krävde att en stor grupp militärer ska utlämnas till Spanien för att ställas inför rätta där. 2 400 kan åtalas Om nu amnestilagarna upphävs, så kommer dessa militärer istället att ställas inför rätta i Argentina, och fler med dem. Närmare 2 400 militärer, som har identifierats som ansvariga för brott mot de mänskliga rättigheterna under diktaturåren kan komma att åtalas. Det vore en genomgripande uppgörelse med den historia som så länge legat som ett kvävande täcke över argentinarna. Nästan som en ny början. Till stor del skulle det vara det nyvalde presidenten Nestor Kirchners förtjänst. För om inte Kirchner, allt sen han valdes, arbetat för att upphäva amnestilagarna, skulle förmodligen allt ha förblivit vid det gamla.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".