Alternativa utbildningar istället för lärarbrist

Andelen obehöriga lärare har mer än fördubblats på tio år och nu kräver Friskolornas Riksförbund alternativa lärarutbildningar. I stället för krav på lärarhögskoleutbildning borde man kunna godkänna lärare genom en enklare lämplighetsprövning, ett slags legitimation. Förslaget kritiseras hårt av de båda övriga lärarförbunden.
– Jag tycker att det är ynkligt om ett land gör på det sättet, ett land som berömmer sig för att vara en kunskapsnation. I så fall skulle vi i det här landet ha ett läraryrke som det inte krävdes utbildning för och jag tycker att det här förslaget måste förkastas i sin helhet, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund. Genom fem punkter, bland annat lämplighetsprövning, vill Friskoleförbundet göra läraryrket mer attraktivt och mer lättillgängligt. För bristen på lärare fortsätter, framför allt de behöriga. På friskolor har man till skillnad från kommunala skolor inget krav på behöriga lärare, men det finns ett förslag till ändring på det och det i ett läge när 30 procent av friskolelärarna helt saknar pedagogisk utbildning. – Att vi ska ha samma regler för kommunala skolor och friskolor har vi inga synpunkter på utan vi tycker att det är rimligt att kraven ska ställas på samma sätt, men självklart så ställer vi oss frågande liksom många kommunala skolor varför staten måste reglera vilken slags arbetskraft man rekryterar, säger Tomas Johansson, ordförande för Friskoleförbundet. – Det borde ligga i att staten mäter skolornas resultat och inte hur man anställer eller vilka man anställer utan att man faktiskt når skolans mål, för det måste vara det viktigaste för skolan. Trots de traditionella lärarfackens kamp för att den statliga utbildningen ska vara huvudutbildning, så tycks kommunerna bli mer och mer generösa mot de 15 procent helt obehöriga lärare som finns där. Resultaten från en studie från Statistiska Centralbyrån tyder på att kommunala skolor numera allt oftare utnyttjar möjligheten till undantag, för att också kunna fastanställa obehöriga. – Man måste ha ambitionen att se till att höja andelen behöriga lärare. När vi nu får ökade kullar som kommer ut ur högskolorna med lärarbehörighet så är det de som i första hand måste erbjudas lärartjänsterna, säger utbildningsminister Thomas Östros.
Susan Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".