USA-soldat dömd för mord på Irakfångar

Uppdaterad 17:10
En amerikansk soldat som åtalats för att ha mördat fyra irakiska fångar, dömdes idag till fängelse i högst 35 år av en amerikansk militärdomstol i Tyskland. Soldaten tillhör en grupp som 2007 dödade irakier och slängde dem i en kanal i Bagdad.

Enligt dem som vittnat i krigsrättegången, som hålls på en amerikansk militärbas i södra Tyskland, hände det ofta att de amerikanska styrkorna i Irak tillfångatog irakier som man sedan inte kunde bevisa hade begått något brott.

Det var vad som hände 2007 och den amerikanska militärledningen i Irak beordrade att fyra irakiska män som satt fångna hos en militärpatrull skulle släppas.

Men sergeanten Joseph Mayo tyckte annorlunda och tillsammans med tre andra soldater band han fångarna som förseddes med ögonbindlar och sköts med nackskott innan de dumpades i en kanal i Bagdad.

Vid rättegången idag sa Mayo att han trodde att han gjorde det som var bäst för sina soldater.

För en månad sedan dömdes befälet för gruppen till livstids fängelse för samma mord och ytterligare tre soldater och kompaniets högste underofficer ska nu också ställas inför rätta.

Det här är inte första gången amerikanska styrkor anklagas för att ha dödat civila irakier, men många gånger läggs åtalen ner i brist på bevis.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".