Det kan dröja innan studiemedlen höjs, enligt Lars Leijonborg. Arkivfoto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

400 kr mer i studielån enligt förslag

Studiemedlen bör höjas med 400 kronor i månaden, föreslår i dag den statliga Studiesociala kommittén. Men det är tveksamt när det blir en höjning och hur stor den i så fall blir.

Studenterna vid Umeå universitet Linnea Andersson, Johan Wretman och Ludvig Sigström tycker att utredningens förslag är bra.

– Jag tycker att det är jättebra och någonting som de flesta studenter väntat ganska länge på, säger Ludvig Sigström.

– Man får ju vända och vrida på varenda krona. Det behövs så klart en höjning. Det är inte så lätt att leva på studiepengar, säger Linnea Andersson.

Hur mycket betyder 400 kronor?

– Det räcker ju till mer mat och mer nöjen och allt möjligt så det är en förbättring, absolut, enligt Johan Wretman.

Den studiesociala kommittén föreslår att studiemedlen ska höjas med 400 kronor i månaden. Höjningen ska bland annat finansieras med ändrade regler kring studenternas möjligheter att få bostadsbidrag, vilket gör att många studenter förlorar eller får minskade bostadsbidrag.

Det är Lars Leijonborg mycket skeptisk till och då måste pengar till höjningen komma från någon annanstans och det menar han är besvärligt under lågkonjunkturen.

– Jag ska öppet säga att det statsfinansiella läget är bekymmersamt så att möjligheten till stora reformer som inte kan finansieras har minskat på senare tid, säger Lars Leijonborg (FP).

Blir det kanske ingen höjning alls de närmaste åren?

– När du säger de närmaste åren och ingen höjning alls då skulle det vara väldigt illa i statsfinanserna i så fall. Jag hoppas på en studiemedelsreformen men om hela den här höjningen kan komma till 2010 det törs jag inte lova.

Utredningen föreslår också att studenterna ska få månadsvisa utbetalningar och att fribeloppet ska höjas till 136 000 för att få bidragsdelen och tas bort helt för att få studielån. Detta är Leijonborg positiv till.

Vänsterpartiets Rosanna Dinamarca är kritisk till Lars Leijonborgs tveksamhet till att höja studiemedlen.

– Han tänker ju helt fel. I en kristid så handlar det om att öka konsumtionen också. Studenterna har legat efter i den ekonomiska situationen. Sedan 1980-talet har värdet på studiemedlen minskat. Därför måste det höjas akut.

Hur stor del av det som presenterades i dag tror du att vi kommer att se förverkligat 2010?

– Jag vet inte efter den presentationen som Lars Leijonborg gjorde här. Han hade gärna fått föregå den här utredningen genom att höja själv. Men att stå här nu och säga att det inte blir någonting är oerhört förödande, säger Rosanna Dinamarca (V).

Utredningen föreslår också att fribeloppet ska höjas när det gäller bidragsdelen och taket för hur mycket de ska få tjäna för att få låna tas bort helt. Den vill också sätta en gräns för att få studielån vid fyra år, med många undantag. Det
förslaget gillar varken Lars Leijonborg eller ordföranden i Umeå studentkår Robert Östberg.

– Man känner en större press. Man vet inte om man valt rätt och så vidare. Jag tror att det kan öka på att personer från studieovana hem inte söker sig till universiteten, säger Robert Östberg.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Anna Burén
anna.m.buren@sr.se

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".