Regeringens bankpaket får godkänt av FI

Statens stabiliseringsåtgärder riktade mot finanssektorn har gett effekt och bankernas utlåningskostnader har sjunkit. Det har gett lägre räntor både för företag och hushåll, visar den tredje utvärdingen på kort tid som Finansinspektionen har gjort.

Under några dramatiska höstmånader när hela världens finansmarknader var i gungning efter konkursen i amerikanska investmentbanken Lehman Brothers så beslutade regeringarna i västvärlden att stödja sina banksystem.

I Sverige har regering och riksbank i till synes samordnade aktioner gett stöd till systemet genom radikalt sänkt reporänta och ökad insättargaranti och stabiliseringspaket och kapitaltillskottsprogram.

Finansinspektionen har till uppgift att utvärdera åtgärderna, om medicinen biter så att säga, och i dagens rapport, som är den tredje på kort tid, får åtgärderna godkänt.

Bankerna har dock höjt sina utlåningsmarginaler, mest gentemot företagen, men någon allmän kreditåtstramning tycks det inte handla om.

– Vad vi kan se är att de statliga stödåtgärderna fungerar så tillvida att hushåll och företag kan låna billigare än vad de kunnat annars genom att man kan utnyttja den garanti som finns, säger Martin Andersson, generaldirektör på Finansinspektionen.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".