Tingsrättsdom:

Kvinnor diskriminerades av universitet

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, diskriminerade kvinnor vid antagningen till veterinärutbildningen 2006 och 2007. Det menar Uppsala tingsrätt i domen i fallet där 44 kvinnor stämt universitetet. Enligt tingsrätten bröt SLU:s antagningsförfarande mot lagen.

– Så här kan man inte behandla människor. Jag tycker att det känns jätteskönt att det gick vår väg och att det finns på pränt nu att det inte är rätt att behandla människor på det här sättet, säger Sofia Lindblad som nu tilldömts ett skadestånd på 35 000 kronor.

Kvinnorna hade alla högsta betyg från folkhögskola, när de sökte till veterinärutbildningen på SLU, 2006 och 2007. Vid antagningen använde sig SLU av en viktad lottning, för att väga upp veterinärutbildningens stora kvinnodominans. I den kvot som de 44 kvinnorna tillhörde innebar det i praktiken att en manlig sökande hade upp till 38 gånger så stor chans att komma in, jämfört med en kvinnlig sökande.

Tingsrätten går på de klagande kvinnornas linje. Rätten skriver i sin dom att den viktade lottningen i praktiken inneburit att de få platserna i folkhögskolekvoten helt förbehållits män och att det har utgjort en avsevärt ingripande åtgärd mot de diskriminerade personerna, trots att den haft liten effekt på jämställdheten.

Antagningsförfarandet bryter därför mot likabehandlingslagen och staten ska betala drygt 1,5 miljoner kronor i skadestånd 35 000 kronor till varje kvinna.

– Förhoppningsvis så blir det stopp nu för det här systemet så att andra inte drabbas så som vi har drabbats, säger Sofia Lindblad som nu studerar till sjuksköterska i Uppsala.

Måna Degerman, SR Uppland
mana.degerman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".