Frankrike

Optioner förbjuds i företag med statsstöd

Efter den senaste tidens bonusskandaler i Frankrike presenterar regeringen i dag en ny tidsbegränsad förordning som begränsar bonusar och förbjuder aktieoptioner i företag som fått statligt stöd.

– Detta dekret förbjuder aktieoptioner i två år framöver i alla företag som får statligt stöd, sa Nicolas Sarkozys rådgivare Dominique Paillé i en intervju i Paris idag.

De senaste veckorna har bonusskandalerna avlöst varandra i Frankrike. Flera företag och banker, som gick med förlust förra året och som tvingats säga upp personal, och som fått statligt stöd, har samtidigt gett höga bonusar, gyllene fallskärmar och förmånliga aktieoptioner till sina chefer.

Att regeringen nu agerar handlar om social rättvisa, menar Dominique Paillé.

– Vi ingriper just nu för att missbruket är allvarligare i denna krisperiod än vad det var för några månader sedan, säger han.

Det är inte bara det franska folket som i flera strejker uttryckt sitt missnöje, och på vissa håll till och med låst in fabrikschefer och kastat ägg på direktörer, utan även president Nicolas Sarkozy har talat om bonussystemen i termer av omoral.

Läget mellan presidenten och den franska näringslivsorganisationen Medef har varit spänt de senaste veckorna apropå bonusdebatten.

– Medef har ju skrikit en del, men vi skulle inte ha tagit till så kraftiga åtgärder om de själva gjort allt för att se till att regler som det franska folket accepterar tillämpas i företagen, säger Dominique Paillé.

I helgen svängde dock Medefs ordförande Laurence Parisot något och sa att ”det är legitimt att regeringen ställer krav på de företag som de hjälper”.

Att regeringen agerar genom en förordning i stället för en lag visar på deras vilja att handla snabbt.

Det återstår att se om detta är tillräckligt för att lugna de uppretade fransmännen och åter stärka Nicolas Sarkozys popularitet i landet.

Anja Sahlberg, Paris
anja.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".