Årets första börsnotering i dag

Det dåliga börsklimatet har avhållit företag från att notera sig på Stockholmsbörsen. Men nu verkar det vara på väg att vända. Idag noteras det första nya bolaget för i år på Stockholmsbörsen, medicinteknikbolag Human Care.
Human Care tillverkar hjälpmedel för äldre, som rullatorer, taklyftar och hissar. Med en ständigt åldrande befolkning ser företaget goda möjligheter att växa. De vill kunna köpa upp andra företag som komplettera det som bolaget redan säljer, och det med egna aktier - därav intresset att komma in på börsen, enligt Human Cares vd Per Nilsson. Men många har resonerat så - tills nu. Värdepapperscentralen, som tar emot förfrågningar och ansökningar från företag som vill in på börsen har under sommaren märkt av ett ökat intresse, även om det sker från låga nivåer. Många bolag som tidigare varit tveksamma har fått en ökad framtidstro, när stabiliteten på marknaden ökar. Det säger Arvid Carlsen på Enskildas företagsrådgivning. Han tror att Human Cares notering kommer följas av fler i höst. Ett tiotal nya bolag på börsen tror Arvid Carlsen på under det närmaste året, ett trendbrott jämfört med året som gått - även om det inte är i närheten av rekordåret 2000. Men förutsättningen är att börsen fortsätter uppåt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".