Krav på hårdare tag mot unga kriminella

En tolvårig pojke i Linköping har för andra gången ertappats med narkotika som han tros ha försökt sälja. Nu kommer krav från flera håll om att ändra lagen för att bättre kunna utreda brott begångna av unga som inte är straffmyndiga.

Enligt polisen är det äldre personer som utnyttjar barn för kriminella syften eftersom de inte är straffmyndiga.

– Ja, i grunden är jag väl inte förvånad över att det kan ske. Vi har sett att det trycks ner i åldrarna. Vi har sett att de som säljer som är över femton år och straffmyndiga är benägna att låta de som är under femton år att bära på saker, eller i som det här fallet även sälja.

– Vi har hört om det förut, men kanske inte fått det på bordet och faktiskt tagit någon, säger Magnus Skoglund, chef för polisens gatulangningsgrupp i Linköping.

Enligt polisen är det inte ovanligt att unga under 15 år, precis som nu i Linköping, utnyttjas av äldre just därför att de inte är straffmyndiga. Det gör brotten svårare att utreda och innebär också risk att fastna i kriminalitet innan samhället kan gripa in på allvar.

Totalt la polisen under 2008 ner över 14 000 ärenden där den misstänkte var under 15 år, enligt Rikspolisstyrelsens statistik.

Och Magnus Skoglund i Linköping vill gärna se både sänkt straffålder och exempelvis rätt att drogtesta barn för att lättare fånga upp problembarn i tid.

– Har vi en tolv-, tretton-, eller fjortonåring som befinner sig i en missbrukarmiljö, ska vi med vårt lagstöd kunna göra en kroppsbesiktning och ta urin- och blodprov, säger Magnus Skoglund.

Och en lagändring kan vara på gång. Strax före jul presenterades en statlig utredning med förslag på att exempelvis alla allvarliga brott ska utredas av polis även om den misstänkte är under 15 år, men också just drogtester av unga, och bättre samarbete mellan polis och sociala myndigheter.

Däremot ser stödet för att sänka straffmyndighetsåldern ut att vara svagt. Inte ens Folkpartiet som tidigare drivit frågan har det nu som krav.

Partiets rättspolitiske talesman Johan Pehrson vill, förutom fler polisutredningar för unga, också se bättre tvångsåtgärder för sociala myndigheter, även när föräldrar motsätter sig det.

– Det viktiga är inte när man formellt kan dömas för en gärning. Det viktiga är att vi utreder fler brott och att det klarläggs vilka unga som har begått brotten, och är man under femton år så ska socialtjänsten gripa in.

– Det blir en konsekvens, man kan få ett behandlingsprogram och i värsta fall kanske även tvångsomhändertas även på helgen, säger Johan Pehrson, Folkpartiet.

Daniel Rundqvist, i samarbete
med SR Östergötland
daniel.rundqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".