Göteborg

Nytt projekt för att hjälpa unga kriminella

I Göteborg ska före detta kriminella från Kris, Kriminellas revansch i samhället, hjälpa unga som själva vill lämna gängkriminalitet.

Projektet som är det första i sitt slag ska få unga att bryta med sitt kriminella tänkande samtidigt som de bor i ett särskilt hus, borta från gänget.

Martin Johansson som är ordförande för Kris i Göteborg visar runt i projektets lokaler.

– Här har vi tänkt att ha en ett grupp- eller samtalsrum. Här har vi bostadsrummen som är stora och rymliga. De kommer att ha plats för åtta ungdomar.

Personer som vill lämna gängkriminaliteten saknar i dag bra möjligheter för att få hjälp med det.

Just nu pågår en regeringsutredning som ska föreslå åtgärder för att underlätta för avhoppare. Men på Kris i Göteborg har man redan tagit nästa steg.

Genom ett så kallat livsstilshus ska där unga kriminella mellan 18 och 26 år få hjälp med att bryta med sin kriminella identitet och vardag.

För med sig själva som förebilder ska Kris visa att det är möjligt att leva ett drogfritt och hederligt liv.

– Att jag inte går tillbaka beror på att jag fått plocka upp mycket känslor och kunskap om mig själv och vad som har drivit mig. Jag ska inte säga trasiga leksaker och taskig barndom och bla, bla, bla och allt sådant där. Det finns många olika anledningar till att man hamnar där man hamnar, säger Martin Johansson, på Kris.

– Det viktiga är att när man väl har fått smak för något annat som är gott, som är vidareutvecklande och som handlar om att ge folk hopp och ge sig själv hopp, då vill man inte tillbaka till ett destruktivt liv, säger Martin Johansson.

Hela processen bygger på frivillighet och det krävs att den unga själv vill lämna gänget. Genom kommun och socialtjänst kan man sen få en plats på livsstilshuset.

Kris i Göteborg har fått hjälp av stadens kunskapscenter mot organiserad brottslighet där elva myndigheter samverkar. Dess chef, kammaråklagaren Bengt-Olov Berggren tror på projektet.

Efter lång tid i en helt annan miljö, med helt andra personer kring sig är förhoppningen att den kriminella identiteten har försvunnit.

– Brottslingar är färskvara. Om man har hoppat av en kriminell bana, kommit på bättre tankar och inte vill vara med längre, så har gängen ingen nytta av dem, säger Bengt-Olof Berggren, chef för Göteborgs kunskapscenter mot organiserad brottslighet.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".