Hårda krav på sig.

Biljättar får nya lån men hårdare motkrav

Uppdaterad 18:53
De båda krisdrabbade biltillverkarna Chrysler och General Motors får nya nödlån från staten, men motkraven från Vita huset är hårda. General Motors får lån för två månader till, Chrysler för en månad.

De krisdrabbade biltillverkarna i USA kommer att få ytterligare statligt stöd. Men motkraven på General Motors och Chrysler blir hårda, sa president Barack Obama i dag.

– Vi kan inte låta bilindustrin gå under, sa president Barack Obama, när han i dag presenterade sin nya räddningsplan för biljättarna.

GM och Chrysler kommer att få ytterligare nödlån, men det är lån med tuffa villkor. De nedskärningar bilföretagen gjort hittills räcker inte.

Nu får GM hjälp med finanserna i två månader till, och måste under den tiden arbeta fram en ny plan för omstrukturering, med bland annat mer fokus på produktion av bränslesnåla fordon.

– GM måste bevisa att företaget  inte bara kan överleva, utan bli framgångsrikt, Staten har inget intresse av att ta över GM, sa Obama, som betonade att det statliga stödet bara är en tillfällig lösning.

För Chrysler blir villkoren för lån ännu hårdare. Företaget får stöd i ytterligare en månad, och krav på sig att gå samman med ett utländskt bilföretag, med all sannolikhet blir det ett samgående med italienska kollegan Fiat. 

Enligt analytiker ändras inte läget för Saab, som ägs av GM, med de nya lånen.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".