Felipe Estrada, Brå.

Brå: Mobbning ökar risken för grovt våld

Grovt våld är ovanligt i skolorna, men skolor där mobbning förekommer bör se upp. Det visar Brottsförebyggande rådets kartläggning av våld i skolan som presenterades i dag.

Risken för att utsättas för våld är betydligt högre för elever som går i skolor med mycket mobbning.

– Vi kan se att i skolor där det upplevs förekomma mycket mobbning, så är eleverna också mer utsatta för grovt våld, oavsett om de själva är utsatta för mobbning eller inte. Så det finns någonting här med mobbning som ökar risken för utsatthet av grovt våld, säger Felipe Estrada, enhetschef vid Brå.

De allra flesta grova våldsbrott bland unga 15-17 år sker inte i skolan. Då rör det sig om brott som grov misshandel, och mordförsök. Men Brå har också frågat elever om deras upplevelser av våld. De flesta elever upplever skolan som trygg.

Men omkring 2 000 niondeklassare om året söker vård i någon form, efter att ha råkat ut för våldshandlingar i skolan.

Farligast ute är, statistiskt sett, en pojke på högstadiet, i en skola där mobbning förekommer, och där eleverna inte talar om för skolans vuxna om att de hört talas om planer på våldsamheter.

De vuxna är i de skolorna få, eller frånvarande bland eleverna. Därför blir skolans arbete för att förebygga mobbning så viktigt, menar Felipe Estrada.

– Här fanns det ju då ett intressant glapp i vår undersökning mellan vad rektorerna ger uttryck för och det som kommer till uttryck när vi intervjuar elevhälsopersonal, kuratorer, lärare och elever där man inte upplever sig lika väl förberedd som rektorerna.

Brå har också gått in på skolvåld utomlands - som skolskjutningar i USA, Tyskland och Finland, där forskning visar att det inte går att i förväg göra en profil över tänkbara gärningsmän. De är alltför olika. Men i de flesta fallen har det funnits tecken på att gärningsmannen planerat sitt dåd.

– De här allvarligaste händelserna har ofta elever känt till innan, det är planerade händelser. Det man behöver öka är att elever vänder sig till vuxna när de får vetskap om sådant, och att de vuxna då direkt agerar, säger Nina Törnqvist på Brå.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".