Föredrar Opel framför Saab.

GM:s nya vd anses inte tycka om Saab

General Motors, som än så länge äger Saab Automobile, har fått en ny vd. Fritz Henderson efterträder Rick Wagoner som tvingades sluta sedan USA:s president krävt det. Henderson anses vara en riktig hårding som inte har mycket till övers för Saab.

I mars 2005 sa dock Fritz Henderson, när han ännu var vd för GM Europa, att han gärna ville behålla Saabs varumärke inom GM.

– Saab är en mycket viktig varumärke för GM. Saabs framtid efter 2010 är dock oklar, sa Fritz Henderson då.

Han var med och beslutade när Trollhättefabriken förlorade kampen till Rüsselsheim i Tyskland, och han var den som den 3 december förra året meddelade nyheten till medierna att GM skulle sälja Saab.

Hans efterträdare som GM:s Europachef, Carl-Peter Forster, är ordförande i Saab Automobile, och även han betraktas mer som Opel- än Saab-vän.

Så en tänkbar konsekvens av bytet på GM:s vd-post är att situationen för Saab har blivit om möjligt ännu svagare.

Saab genomgår ju en rekonstruktion just nu och den 6 april kommer första indikationen på hur det går. Då ska konkursförvaltaren träffa fordringsägare vid ett borgenärssammanträde på kommunhuset i Vänersborg.

Eftersom Fritz Henderson anses vara en riktig hårding är det sannolikt att GM med honom som vd vill göra processen så kort som möjligt.

Henderson har också lett GM:s förhandlingar med den svenska regeringen och det är väl känt att hans tuffa attityd har färgat tongångarna mot näringsministern Olofsson och statsekreterare Hägglund.

Men politikerna har svarat med samma mynt och Obamaregeringens krav på GM:s begäran om ytterligare 16 miljarder dollar i nödlån blev att GM fick skifta vd och att tidsfristen sattes till 60 dagar.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".