Dammprojekt hotar spanska naturområden

I Spanien planeras ett stort dammprojekt för jordbruksbevattning och för turistindustrin. Man ska leda vatten från Ebro i norra Spanien till den sydvästra delen. Projektet har godkänts av det spanska parlamentet, men kräver stora subventioner från EU för att det ska förverkligas.
Professor Pedro Arrojo-Agudo från universitetet i Zaragoza, som deltar i det internationella vattensymposiet i Stockholm säger att man planerar att bygga hundra dammar och leda vatten från floden Ebro i norr längs kusten hundra mil ner till den sydöstra delen av landet. Stöd från EU krävs Men detta megaprojekt, som påminner om de tidigare ryska planerna på omfattande överledning av vatten från floderna i norr, kan inte bli av utan omfattandde stöd från EU. Den spanska regeringen begär nu att EU ska subventionera projektet med en tredjedel av kostnaden. Pedro Arrojo-Agudo anser att detta är ett slösaktigt sätt att använda vatten. Hög vattenförbrukning I sydöstra Spanien är redan vattenförbrukningen 3 000 liter vatten om dagen per person. Om man nödvändigt ska producera mer vatten är det betydligt billigare att avsalta havsvatten, menar han. Om dammprojektet blir av får det likheter med världens största dammprojekt i Kina, kallat Tre raviner, anser Pedro Arrojo-Agudo. – Många byar kommer att översvämmas och värdefulla naturområden ödeläggas, säger Pedro Arrojo-Agudo. EU-kommissionen har ännu inte beslutat om man ska stödja projektet. Wallström avvaktar Miljökommissionär Margot Wallström har hittills varit kallsinnig till den tekniskt och miljömässigt äventyrliga planen. – Trycket från den spanska regeringen är mycket starkt, säger Pedro Arrojo-Agudo. Under hösten kommer möten att hållas med EU-kommissionen och de spanska myndigheterna.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".