Omfattande oro för svart vapenmarknad

Det finns en omfattande oro för att terrorister och gerillagrupper ska kunna köpa bärbara luftvärnsmissiler på den svarta marknaden. Frågan har åter blivit aktuell sedan en brittisk medborgare greps på tisdagen i USA när han skulle genomföra en sådan affär.
Professor Bo Huldt vid Försvarshögskolan påpekar att det rör sig om ett mycket effektivt vapen, som det är svårt att skydda sig mot. - Om det var så att det fanns en betydande till gång till sådana missiler skulle det vara utomordentligt allvarligt. Det skulle ju innebära att alla flygplatser, potentiellt, skulle hotas och hela det kommersiella flyget, likaväl som militär verksamhet. Men i första hand det kommersiella flyget skulle ju vara sårbart. Det skulle vara en mycket allvarlig hotsituation. Den brittiske medborgaren som greps i USA igår hade köpt en bärbar luftvärnsmissil av typ Igla. Det han inte visste var att säljaren var en rysk säkerhetsagent. I USA fanns en köpare, en muslimsk terrorist trodde mannen. Men det var en FBI-agent. Köparen var resultatet av ett lyckat samarbete mellan amerikanska, ryska och brittiska säkerhetstjänsterna som lurade vapenhandlaren i fällan. Professor Huldt tror dock inte att det förekommer någon omfattande svart marknad. – Nej, jag tror inte att detta är ett stort flöde. Men det är fullt klart att där finns en potentiell risk, säger Bo Huldt.
Christina Gustafsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".