Ekologiska varor ökar

Antalet ekologiska varor ökar i butikerna. Men prisskillnaderna mellan KRAV-mat och andra varor ligger på 30 - 40 procent, beroende på vilken butik man handlar i. Det visar en undersökning från Konsumentverket.
De vanligaste ekologiska varorna är kaffe, mjölk och barnmat. Men ekologisk mat utgör bara ett par procent av den totala konsumtionen i Sverige. Konsumenterna är visserligen positiva till giftfritt odlade varor, men så länge priset ligger 30 - 40 procent över vad vi vant oss att kalla konventionellt framställda livsmedel, är det svårt att välja ekologiskt. Det här framgår av Konsumentverkets kartläggning, där man jämfört varor och priser i butiker i hela landet. I de kooperativa butikerna var prisskillnaden minst - 32 procent. För ICA och Hemköp låg skillnaden kring 40 procent. Och skillnaderna mellan butikskedjorna berodde inte på den generella prisnivån, utan på att just KRAV-varorna var billigare på Coop. Deras butiker hade också det största utbudet av olika varor. Ett exempel är Borås, där Coop låg i topp hösten 2002. Men även i de flesta andra butikskedjor ökade antalet varor Undantaget var Willys, som markant hade minskat antalet KRAV-märkta varor. Just tillgängligheten på varor är viktig enligt Konsumentverket, som har räknat fram olika tips för hur man ska kunna handla mer ekologiskt. För t ex hundra kronor mer i månaden kan en familj helt gå över till ekomjölk, -fil och -ost. Att priserna är högre på KRAV-maten beror inte bara på att den är dyrare att producera, utan i vissa fall också på mindre förpackningar, eller på ett högre näringsvärde, enligt undersökningen. Åsa Grogarn Sol, SR Sjuhärad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".