Miljardvinst för finanskoncernen Skandia

Rörelseresultatet för finanskoncernen Skandia blev en miljard under årets andra kvartal. Därmed lyftes också halvårsresultatet. Ändå är Skandia en ganska illa tilltygad farkost efter förra årets storförlust.
– Hela vår organisation känner en gryende optimism nu med stöd av resultaten från andra kvartalet och en del annat också, säger Leif Victorin som är tillförordnad vd i Skandia. Hur ser det ut på Skandia om ett halvår? – I den frågan kan det ligga väldigt mycket. Men i att man är försiktigt optimistisk ligger ju också att man ser försiktigt optimistiskt på den närmsta framtiden. Jag hoppas, och vill gärna tro, att det ser ännu bättre ut. Rörelseresultatet blev en miljard kronor. Uppgången under andra kvartalet gjorde att även halvårsresultatet hamnade på över miljarden. Men ändå bara hälften av förra årets halvårsresultat. Det är besparingsprogrammet som nu får effekt. Ett nytt sparprogram ska dessutom genomföras under nästa år. Flera hundra miljoner kronor handlar det om enligt Leif Victorin. I Storbritannien har försäljningen ökat under våren och marginalen har stärkts. Storbritannien är numera den enskilt största marknaden. Försäljningen i Sverige har varit svag under första halvåret men har tagit fart under juni. Ändå är det andra saker som står i fokus. Skandia har en rekordförlust bakom sig förra året, den amerikanska verksamheten har sålts. Dessutom finns en tickande bomb, i form av en internutredning som ska utvärdera alla Skandias affärer de senaste åren. En ny vd ska också rekryteras. – Vi rullar på enligt plan. Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att utannonseras en efterträdare, säger Leif Victorin.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".