Släktingar sörjer ett av dödsoffren för attentatet mot polisskolan i Lahore. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix.
PAKISTAN

Ökänd talibanledare tar på sig attentat

I dag tog Baitullah Mehsud, en av Pakistans mest ökända religiösa extremister och ledare för de pakistanska talibanerna, på sig skulden för gårdagens självmordsattack mot polisskolan i Lahore, där sju poliser och två civila dog, utöver minst tre självmordsbombare.

Mehsud lät sig telefonintervjuas av flera nyhetsbyråer i dag. Han sa att gårdagens attack var en hämnd för regeringens och USA:s attacker mot extremister i gränstrakterna mot Afghanistan.

Han hotade också genomföra attacker i USA. Washington har utfäst en belöning på 5 miljoner dollar för den som lämnar information så att han kan gripas. Han tros gömma sig i Waziristan-regionen vid gränsen mot Afghanistan.

Mehsuds grupp fungerar som ett slags paraplyorganisation för olika militanta grupper i Pakistan och har band till al-Qaida.

Pakistans inrikesminister Rehman Malik sa i går att attacken mot polisskolan i Lahore var en attack mot Pakistan, och att landet nu måste välja: antingen att kapitulera för det växande hotet från talibanerna, eller att bekämpa dem med full kraft.

Nils Horner, Seoul
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".