Fransk opposition kräver pengar till vård

Värmeböljan över den europeiska kontinenten fortsätter att skörda dödsoffer. Bara i Frankrike har över hundra personer dött till följd av värmen och sjukhusen är överhopade med människor som behöver akut vård. Den franska regeringen kritiseras för att sitt sätt hantera värmeböljan.
Nyhetssändningarna i fransk radio och tv domineras helt av värmen och dess konsekvenser. Flera kärnkraftverk har tvingats stänga ned med strömavbrott som följd. Bönderna beräknar kostnaden för sina förstörda skördar, och skogsbränder rasar på många håll. Bårhusen hinner inte med Sjukhusen kan inte hantera alla som söker vård på grund av värmen och till och med bårhusen har svårt att hinna med. Över hundra personer har dött av värmen enligt franska läkare. Premiärminister Jean Pierre Raffarin får häftig kritik för regeringens sätt att hantera den varmaste sommaren på över femtio år i Frankrike. Mer resurser till sjukvården Oppositionen kräver att en krisgrupp tillsätts och att sjukvården får mer resurser. På akutmottagningen vid sjukhuset Hotel Dieu i Paris arbetar akutläkarna för högtryck. Ett krismöte ska hållas, eftersom man inte kan hantera situationen. – Här är överbelagt, säger en kvinnlig läkare på akutmottagningen. Det ligger människor överallt, gamla människor med vätskebrist i allvarligt tillstånd och det är många som avlider. Under dagen kan läget förbättras något. Väderprognoserna talar om ett temperaturfall på någon grad, till bara 36 grader. I helgen väntas temperaturerna sedan närma sig de mer normala.
Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".