SVT-profilen Jarl Alfredius har avlidit

Aktuellts tidigare programledare, journalisten Jarl Alfredius avled på tisdagsmorgonen, uppger Sveriges Television. Jarl Alfredius arbetade som journalist och nyhetsankare sedan 70-talet, bland annat på Ekoredaktionen. Han lämnade sitt uppdrag på SVT:s Aktuellt i juli 2008 då han drabbades av prostatacancer.

– Förutom att Jarl var ett journalistiskt fullblodsproffs var han också en generös och varm person som betytt mycket på flera olika sätt för SVT:s nyhetsredaktioner, säger nyhetschef Per Yng till SVT Text och Webb.

Han kom till SVT 1986 och arbetade bland annat även på Kunskapskanalen. Jarl Alfredius blev 66 år.

Aktuellts utrikeskommentator och mångårige vännen Stig Fredriksson visste att tillståndet hade försämrats.

– Det känns i dag väldigt väldigt tomt.

Var det väntat blev du överraskad?

– Jag visste att han blivit sämre, men det gick väldigt hastigt på slutet. Det här var en sjukdom som bara hade ett slut. Han kunde inte bli frisk från den.

Hur lärde du känna honom?

– Både Jalle och jag jobbade på Dagens Eko. Sedan började jag på Aktuellt några år före honom. Och sedan jobbade vi på Aktuellt i mer än 20 år.

– Jag uppskattade honom också som människa, han hade humanistiska intressen, han var sångare, han såg bra ut och hade bra röst, så han hade bra förusättningar för att bli programledare i tv.

– Sedan hade han också ett väldigt engagemang i det han gjorde, men det var hans personlighet, han hade en väldigt vinnande charmerande personlighet, säger Stig Fredriksson.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".