Vill ha insyn i villkoren.

Baylan kräver insyn i AMF-papper

I den så kallade AMF-skandalen kräver nu Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan alla papper på bordet. Frågan har blivit större än AMF, sa han på en pressträff idag.

– Så som den här frågan har utvecklats och med det allvar som många människor ser på den tror jag att det är väldigt viktigt att man lägger alla papper på bordet så att det är klart och tydligt vad som har skett, säger Ibrahim Baylan.

Det handlar om den utredning som de oberoende revisorerna nu gör av AMF:s förre vd Christer Elmehagens pension på 60 miljoner kronor.

Kärnan i granskningen är själva pensionsavtalet och hur det tolkats och om det stämmer som styrelsen med LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och ordförande Göran Tunhammar påstår, att de har blivit förda bakom ljuset.

Men ordförande Göran Tunhammar vill inte att pensionsavtalet ska bli offentligt, sa han i Ekot i morse.

– Vi har den principen att det här inte är offentligt. AMF är inte en myndighet, sa han.

Men Socialdemokraternas partisekreterare kräver att alla papper i den här affären ska redovisas.

– Som läget har utvecklats är det väldigt svårt att göra en bedömning för det är uppenbarligen så att styrelsen känner sig förd bakom ljuset och förre vd:n påstår något annat. För att kunna återupprätta något slags förtroende är det viktigt att man lägger papperen på bordet.

Om utredningen visar att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin har brustit i ansvar bör hon då avgå?

– Det är en hypotetisk fråga. Jag tror att det är  svårt att göra den bedömningen utan att just ha alla papper på bordet, säger Ibrahim Baylan.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".