Intresset för rättegången mot fängelse- och tortyrchefen "Duch" är stort i Kambodja. Foto: Heng Sinith/Scanpix.
Kambodja

Ett första medgivande av synd och skuld

I Kambodja erkände idag de röda Khmerernas fängelse- och tortyrchef Kaing Guek Eav, mer känd som Duch, sina brott och bad offrens anhöriga om förlåtelse.

Kambodjaner som överlevt de röda khmerernas korta men unikt brutala styre har väntat i 30 år på att få höra ungefär det här, ett första medgivande av synd och skuld. Det beskrivs i Kambodja som en vändpunkt, alternativt ett historiskt steg på en lång väg mot rättvisa.

Han bad om ursäkt för det lidande han orsakat, han bad sina offers familjer om ursäkt och han accepterade ansvar för vad som under några år på 1970-talet pågick i det fängelse och förhörscenter han kontrollerade, det ökända S-21, som kommit att symbolisera Pol Pots skräckvälde.

14 000 människor passerade där, torterades till döds eller till oigenkännlighet innan de släpades i väg till ”the killing fields” och slogs ihjäl. Bara en handfull överlevde Duchs ”S 21”.

Hur gruvliga åklagarnas detaljer från detta tortyrcentrum än är, var regimens brott med åtminstone 1,7 miljoner offer, hundrafalt värre. För detta har alla ansvariga gått ostraffade tills nu, då Duch som den förste av fem, åtalas. Kambodja väntar på att få höra hur allt detta kunde hända. En fråga besvaras inte, varför åtalas bara fem?

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".