Nya åtgärder för att främja konkurrensen

Konkurrensverket presenterar i dag en rad åtgärder för att förbättra konkurrensen i den svenska ekonomin. Tydligare spelregler och bättre insyn föreslås, så att priser pressas och kvaliteten på varor och tjänster höjs.

– Konsumentnyttan är väldigt mycket i fokus. Jag skulle säga att merparten av förslagen är sådana som kommer till nytta för konsumenterna. Den andra delen av förslagen är sådant som mer rör upphandlingssidan, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Många små företag står i dag utanför den offentliga upphandlingen, som handlar om 500 miljarder kronor årligen, alltså närmare en femtedel av Sveriges BNP.

Om det varit fler företag som krigat om kontrakten hade skattebetalarna fått mer valuta för pengarna. Men för det krävs enklare regler, säger Dan Sjöblom.

I en drygt 300 sidor lång rapport nagelfar Konkurrensverket den svenska ekonomin i jakt på sådant som sätter käppar i hjulen för konkurrensen och effektiviteten och gör att vissa företag kan dåsa som feta katter, fast förankrade i hävdvunna marknadspositioner.

Dessutom måste tankarna om EU:s inre marknad förverkligas också i Sverige, och konsumenterna måste få större makt, säger Dan Sjöblom.

Ett särskilt fokus lägger Konkurrensverket på den bristande konkurrensen när det gäller el och uppvärmning, utgifter som gräver stora hål i hushållskassorna.

Exempelvis finns det fortfarande ett absolut monopol när det gäller fjärrvärme.

– Det vi har föreslagit är att göra en liknande form av omreglering som vi har sett på andra marknader. Infrastrukturen överlämnas till ett annat bolag som upplåter infrastruktur så att det kan finnas konkurrens på leverans av själva värmen.

– Sedan kan man även prisreglera värmeleveranserna, för i dagsläget är konsumentskyddet rätt svagt, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".