Postens vd ska få lön för sitt arbete igen

I finanskrisen och lågkonjunkturens tid kritiseras många chefers löner och pensionsavtal. En av de första att få sin lön ifrågasatt var Postens chef Lars G Nordström, som till slut valde att avstå från lön. Nu ska han få betalt igen.

Men nu från och med i morgon ska Nordström få betalt för sitt arbete. Fast hans lön är ännu inte bestämd, säger svenska Postens ordförande Marianne Nivert.

– Det får det nya moderbolaget ta ställning till och vi förutsätter att den är på en nivå som kan anses rimlig, säger Marianne Nivert.

900 000 var den gamla vd-lönen. Är det en rimlig lön?

– Jag vill inte kommentera det.

Lars G Nordström hamnade i blåsväder i höstas sedan det kommit fram att han fick 900 000 kronor i månaden i ersättning från Posten. Samtidigt fick han betalt från olika styrelseuppdrag och lyfte pension från Nordea.

Nordström försvarade sig med att han bara fick lön och till exempel inga avsättningar till pension, men debattens vågor gick höga och Nordström valde till slut att arbeta gratis.

– Det var det enda rimliga som jag tyckte att jag kunde göra till följd av den orimliga debatt som uppstod kring min ersättning där man förväxlade och blandade ihop saker. Bilden blev så olycklig så jag var tvungen att göra något, både för min skull och för Postens skull, säger Lars G Nordström.

Nu ska Lars G Nordström bli vd för det sammanslagna svenska Posten och Post Danmark. Och han ska alltså få betalt.

Men vad lönen blir är inte klart. Först i början av maj väntas det holdingbolag som ska äga bolagen bildas. Ordförande blir danska postens ordförande Fritz H Schur, men någon löneförhandling har alltså inte inletts.

Svenska Posten ägs till 100 procent av staten och så sent som i förra veckan gick regeringen ut i en debattartikel och berättade att riktlinjerna för ersättningar till ledande befattningshavare ska ändras. Nyckelord från regeringen var rimlighet, måttfullhet och transparens.

Samtidigt kommer nu uppgifter om rejäla löneökningar för många av de statliga bolagens chefer. Vattenfalls vd gick med på sämre pensionsvillkor men fick då en löneökning på 3,4 miljoner, hans årslön är nu 12 miljoner.

Apotekets vd Stefan Carlsson fick 331 000 mer, hans årslön är nu drygt 2,7 miljoner kronor. SJ-chefen Jan Forsbergs lön ökade med nio procent till 3,7 miljoner kronor.

– Jag har ju anfört att den som tjänar bäst, som är högsta beslutande person i Sverige, det är statsministern. Han tjänar 130 000 kronor i månaden ungefär. Om en statlig vd ska tjäna mer än statsministern, hur mycket mer ska det va? Måttfullhet är inte att tjäna en miljon i månaden, det kan ingen påstå, säger Eva-Lena Jansson är socialdemokrat och sitter bland annat i riksdagens näringsutskott.

Postens ordförande Marianne Nivert var tidigare vd i Telia Sonera. Nu sitter hon med i både Systembolaget och SSAB:s styrelse, och hon välkomnar den debatt om löner som pågår nu.

– Tidigare har man ofta jämfort enskilda poster, och jag tycker att man måste se hela kostnaden. Därför ser jag gärna att man får fram fast- och rörlig lön, samt pensionskostnaden, säger Marianne Nivert, ordförande på Posten.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".