Fler allvarliga hot mot poliser

Fyra av tio poliser utsattes för hot eller våld under det senaste året, enligt en kartläggning från Polisförbundet. Hälften av dem som svarat anser att hoten har ökat.

Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet berättar om de vanligaste hoten.

– Framförallt är det väldigt vanligt i ingripandesituationer men även den här typen av sublima hot där man försöker påverka poliserna i att inte vidta de åtgärderna de ska göra, säger Jan Karlsen.

Runt 2 000 poliser har svarat på Polisförbundets enkät, där 41 procent säger att de blivit hotade eller utsatta för våld de senaste tolv månaderna. Jämfört med en tidigare undersökning är det en ökning. 48 procent av poliserna säger att de upplever att hoten har blivit vanligare.

– Det är allvarligt när man hotar poliser, oavsett hur hotet ser ut, även i de enklare hoten så påverkas rättsväsendet, säger Jan Karlsen.

Hur påverkar det?

– Det finns en risk för att man blir återhållsam, man kanske drar sig för att agera som polis i den utsträckningen som man kanske vill, säger Jan Karlsen.

Polisförbundet ser allvarligast på är de hot som kommer från den grova organiserade brottsligheten, för även om de är få, fyra procent av poliserna har upplevt sådana hot, så hör det till de farligaste menar ordförande Jan Karlsen.

– Jag tror att de har ett mer markant, tydligare syfte, att sätta rättsväsendet ur spel. Vi kan känna väldigt tydligt att de är beredda att verkställa väldigt mycket av det de påstår, säger Jan Karlsen.     

Samtidigt visar undersökningen att de poliser som utsatts för den typen av hot sällan anmäler det, 70 procent gjorde ingen anmälan, enligt undersökningen.

Lena Tysk är biträdande avdelningschef på Rikspolisstyrelsen och säger så här om det.

– Jag kan tänka mig att en del helt enkelt blir väldigt rädda men också att det finns en del som har ganska hög tröskel och tycker att det ingår i jobbet. Det är självklart så att det inte är så, poliser ska anmäla, säger Lena Tysk.

Vad kan ni göra för att få fler att anmäla?

– Vi måste starta en dialog och ta fram riktlinjer och annat för att stödja polismyndigheterna och dess chefer för att de ska kunna hantera de personer som utsätts för brott, säger Lena Tysk.

Henrika Åkerman
henrika.åkerman@sr.se

70 procent av de poliser som fått enkäten har svarat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".