Utredning:

"Slå ihop Vägverket och Banverket"

Vägverket, Banverket och delar av flera andra myndigheter bör slås i hop. Det föreslår en statlig utredning som överlämnas till regeringen i dag.

Med en enda planeringsmyndighet ska skattepengarna gå till den investeringen som gör bäst nytta för samhället oavsett vilket trafikslag det handlar om, enligt utredningen.

Den gamla uppdelningen att Vägverket har hand om vägar och biltrafik och att Banverket sköter järnvägarna kan snart vara borta. Den utredning som presenteras senare i dag väntas föreslå en ny sammanhållen trafikmyndighet där alla trafikslag samlas under samma paraply. Det betyder att förutom Banverket och Vägverket kommer även delar av Luftfartsverket och Sjöfartsverket beröras.

Enligt Ekots uppgifter är utredaren Nils Gunnar Billinger ute efter att samla all planering, upphandling och drift och underhåll i den nya myndigheten, för att komma bort från revirstrider och konkurrerande förslag som slåss om samma skattepengar utifrån sin sektors önskemål.

I stället är tanken att det ska komma ett sammanvägt förslag från en myndighet på investeringar till regeringen där utgångspunkten är bästa lösningen utifrån samhällsnytta, ekonomi och miljö oavsett om det är tåg väg flyg eller båt. Fyra olika önskelistor ska alltså bli en gemensam.

I praktiken skulle det kunna innebära att när till exempel Vägverket i dag slåss för en förbifart vid Stockholm så kan den nya myndigheten också väga in om det istället vore smartare med en ny tåglänk. Eller när Banverket i dag vill ha höghastighetståg så får nyttan vägas mot andra trafikslag också.

Det ska enligt utredningens tankar ge regeringen ett bättre och enklare underlag till sina budgetbeslut.

Förslaget om sammanslagning är inte helt oväntad. Så sent som för några månader sedan slogs säkerhets och inspektionsfrågorna från de fyra trafikslagen ihop i den nya Transportstyrelsen. Det som utredaren i dag väntas lägga fram blir på samma sätt en slags planeringsmyndighet.

Frågan är samtidigt om det kommer gå att väga samma de ibland motstridiga intressen som finns mellan olika trafikslag i dag.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".