Sverigedemokraternas Erik Almqvist och Christian Westling. <i>Klicka på bilden för att se hela filmen.</i>
kaliber om sverigedemokraterna

Här tar de sig in i SR-reporterns hytt

Ekot kan nu publicera övervakningsbilder från den uppmärksammade händelsen i januari när en reporter från Sveriges Radios program Kaliber, som infiltrerat Sverigedemokraterna, blir fråntagen sin inspelningsutrustning. Förundersökningen om händelsen lades ned eftersom brott inte kunde styrkas.

Så här lät det när ledande Sverigedemokrater konfronterade Kalibers reporter.

– Det är så här att det går rykten som är väldigt tramsiga, som är väldigt... du ser väldigt rädd ut..

– Vadå?

– Varför känner du dig påhoppad?

– Nej, vadå?

– Det märker jag på dig.

– Nej.

– Kan du öppna din väska.

– Nej, nej nej.

– Vänta, vänta, vänta här.

– Neej, okej, jag lämnar den.

Händelsen inträffade i januari ombord på en färja mellan Tallinn och Stockholm efter att reportern som tidigare gått med i Sverigedemokraterna, avslöjats.

Kalibers reporter Caroline, rusar ut från hytten där Erik Almqvist, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund och kommunfullmäktigeledamot i Lund finns tillsammans med Christian Westling, kandidat till Europaparlamentet från Stockholm.

I hytten finns också William Petzäll, kommunfullmäktigeledamot från Borås och vice ordförande i ungdomsförbundet.

Reportern från P1-programmet Kaliber, är en av tre reportrar som blev partimedlemmar i höstas som ett led i Kalibers granskning av partiet.

Förutom kamerautrustningen fanns också bland annat en mobiltelefon och en plånbok med pengar, kreditkort och reporterns körkort, i den här väskan.

Sveriges Radio har via polisen fått del av de filmer som togs av färjans övervakningskamera. Enligt Sveriges Radios egna ljudinspelningar säger en anställd ombord på färjan att en kvinna utgivit sig för att vara Kalibers reporter Caroline och fått ut ett nyckelkort till reporterns hytt.

På filmen syns också hur en kvinnlig medlem i Sverigedemokraterna går fram till fartygets informationsdisk och får ut ett nyckelkort. Efteråt går hon till en hytt där bland andra partiledaren Jimmie Åkesson tidigare gått in. Senare anländer också partisekreteraren Björn Söder.

Filmen från övervakningskamerorna visar hur ungdomsförbundets Erik Almqvist och Christian Westling, senare, utan att knacka, går in i reporterns hytt och är där under en minut, reportern är inte där.

Av polisens utredning framgår det att reporterns väska försvunnit. En tänkbar förklaring kan vara att den lades i en svart ryggsäck.

Filmerna från övervakningskamerorna visar nämligen hur Louise Erixon, förbundssekreterare i ungdomsförbundet och kandidat till Europaparlamentet, går runt och bär en svart ryggsäck, och hur hon går ut på däcket. När Louise Erixon en kort stund senare kommer in igen, är ryggsäcken borta.

Men kammaråklagare Anita Gladh som inte sett övervakningsfilmerna lade ner förundersökningen eftersom hon ansåg att hon inte kunde styrka att något brott inträffat.

– Det är uppenbarligen så att något har hänt i hytten. Men vem som har gjort någonting då och vad som har hänt med väskan, där finns det uppgifter åt olika håll. De som är hörda, som misstänkta har förnekat brott, säger Anita Gladh.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista