USA vill bli mer aktivt i FN

USA vill vara med i FN-organet för mänskliga rättigheter. Det är ytterligare en brytning med den förra regeringens politik.

USA kommer att söka en plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter som landet vände ryggen under den förra presidenten George W. Bush. Det meddelade utrikesminister Hillary Clinton och USA:s FN-ambassadör Susan Rice på tisdagen.

Enligt en talesperson för regeringen är det ett beslut i linje med vad man kallar Obama-administrationens nya era av engagemang med andra länder i syfte att öka USA:s säkerhet.

Hillary Clinton säger att mänskliga rättigheter är en grundläggande del av amerikansk utrikespolitik, och USA vill nu arbeta för att göra FN-organet mer effektivt.

FN:s råd för mänskliga rättigheter bildades 2006 men USA vägrade att vara med. Regeringen Bush menade att rådet inte var trovärdigt, bland annat efter upprepad kritik mot Israel.

Nästa gång medlemsländer väljs in i rådet är den 15 maj. I dag består organet av 47 länder med säte i Genève.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".