Inhemska adoptioner ska underlättas

Det måste bli lättare att adoptera barn som annars hamnar i fosterfamilj under hela sin uppväxt. Det tycker politikerna i Stockholms stadshus som har beslutat att underlätta för så kallade inhemska adoptioner.

För ovanlighetens skull var enigheten total över hela det politiska fältet. Socialborgarrådet i Stockholm, moderaten Ulf Kristersson kräver nu i ett brev till folkhälsominister Maria Larsson att lagen ändras.

– Vi har över 200 barn i Sverige som fortfarande är mycket små men som har levt mer än tre år i samma fosterfamilj och där allting talar för att de barnen kommer att förbli fosterplacerade hela sin uppväxt. För dessa barns skull så måste vi införa en möjlighet för nationell adoption, säger Ulf Kristersson.

Stockholms kommunpolitiker beslutade nyligen att använda den nuvarande lagstiftningen så långt det är möjligt. Det betyder i praktiken att socialtjänsten ska pröva möjligheten till adoption när ett litet barn har varit placerat i fosterfamilj i flera år.

Ulf Kristersson vill nu att det ska bli en lagstadgad skyldighet för socialtjänsten i hela landet.

Totalt lever 15 000 barn i Sverige i fosterhem eller på institutioner. För de allra flesta av dem är adoption inte aktuellt, enligt Ulf Kristersson. Men enligt honom måste vi våga ställa frågan när det är dags att ge upp på de biologiska föräldrarnas förmåga att vara just föräldrar.

– Det är den svåra frågan och det är det som gör att vi väjer för hela frågeställningen. Problemet är bara att om man aldrig vågar ställa sig den frågan, har de här föräldrarna någon chans att komma tillbaka som föräldrar, då får i stället barnen betala priset. Var sjätte månad så låtsas vi som om det här barnet skulle kunna komma tillbaka till sin biologiska familj. Tio år senare kanske vi upptäcker att det här barnet hade ingen chans att komma tillbaka men har heller inte fått en nya familj, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson skriver i sitt brev att ingen svensk regering i modern tid har tagit den här frågan på fullt allvar.

Folkhälsominister Maria Larsson har tillsatt en utredning med många uppgifter som bland annat ska titta på nationella adoptioner. Utredningen ska vara färdig i sommar, men i dagsläget är ministern osäker på om adoptioner är en bra lösning för barn som annars lever många år i fosterfamiljer.

– Det kan vara en lösning i vissa fall men det är en komplex bild där både föräldrar ska ta ställning till en sådan slutgiltig fråga som handlar om adoption och där familjehemsföräldrar ska vara beredda att ta över ansvaret som riktiga föräldrar. Vi måste hitta system som är långsiktiga för barnens skull, säger Maria Larsson.

Ulf Kristersson är själv adoptivförälder till tre flickor från Kina. Han säger att vi i Sverige gör skillnad på varifrån barnen kommer.

– Det vi tycker är självklart internationellt sätt, att det finns barn i andra delar av världen som behöver nya föräldrar, den möjligheten är erkänner vi bara för utländska barn. Vi erkänner den inte för svenska barn. Det är en väldigt konstig dubbelmoral i detta, i Sverige bevakar vi föräldrarnas rätt till sina barn mycket hårdare än vi bevakar barnens rätt till kapabla föräldrar, säger Ulf Kristersson.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".